Exercițiile armatei chineze, care au început oficial joia trecută, s-au concentrat pe șase zone care, în esență, au înconjurat Taiwanul, restricționând accesul navelor și avioanelor civile din zonă, în timp ce soldații au efectuat exerciții cu muniție reală și lansări de rachete.
Cum controlează China Taiwanul, fără ca măcar să-l invadeze
Meng Xiangqing, profesor la Universitatea Națională de Apărare a APL, a declarat că cele șase zone au fost alese pentru a arăta cum ar putea China să taie porturile Taiwanului, să atace cele mai
„Conectați cele șase zone într-o linie, ca un ștreang, cu nodul ștreangului chiar în direcția sud-vest”, a declarat Meng, într-un interviu acordat postului de televiziune de stat CCTV.
Partidul Comunist Chinez consideră Taiwanul ca fiind teritoriul său- deși nu l-a controlat niciodată.
„Aceasta este o încercuire fără precedent a insulei Taiwan”, a spus Meng.
Luni, China a anunțat că exercițiile continuă. Acestea au fost declanșate după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a înfuriat Beijingul prin vizita la Taipei, făcută săptămâna trecută, pentru a-și arăta sprijinul față de democrația din insulă.
Beijingul a inundat mările și cerurile din jurul Taiwanului cu nave și avioane, folosind până la 80 de avioane de război și nave chinezești au fost detectate duminică în strâmtoarea Taiwan, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În zilele precedente, APL a tras, de asemenea, rachete spre insule mici, controlate de Taiwan, aflate în apropierea continentului, și a lansat rachete balistice mai departe, unele dintre ele zburând deasupra Taiwanului și căzând în oceanul de la est de insulă.
O hartă a celor șase zone de exerciții chinezești „arată clar unde cred chinezii că se află zonele cheie de operare pentru intimidarea strategică a Taiwanului”, a scris pe Twitter Mick Ryan, membru adjunct al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale și fost general al armatei australiene.
China plănuiește izolarea Taiwanului
Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific din Hawaii, a declarat că blocarea celor șase zone a arătat că orice preluare a Taiwanului ar putea începe cu o strategie de izolare.
„Exercițiul a demonstrat că blocada în cadrul unui conflict nu trebuie să necesite o prezență navală constantă în larg, ci, mai degrabă, traficul maritim și aerian poate fi descurajat prin amenințări aeriene și cu rachete în sprijinul unei blocade maritime”, a declarat Schuster.
„Exercițiul sugerează că Beijingul ar izola mai întâi Taiwanul și ar recurge la atacuri aeriene și cu rachete în speranța de a frânge voința politică a Taipei. O invazie costisitoare este, probabil, ultima soluție”, a mai spus Schuster.
Fostul director a mai declarat că mare parte din ceea ce a demonstrat Beijingul era de mult timp în pregătire. Exercițiile au coincis cu exercițiile militare standard din calendarul de antrenament al APL, dar a spus că vizita lui Pelosi a permis Chinei să facă o declarație mai importantă.
„Dimensiunea, extinderea geografică și complexitatea exercițiului au reflectat luni de planificare”, a spus el. „Acest exercițiu marchează cea mai recentă escaladare în campania de exerciții militare în expansiune a Chinei și de intimidare a Taiwanului”.
Beijingul a anunțat, de asemenea, măsuri care o vizează pe Nancy Pelosi și pe membrii familiei sale.
„Scopul este intimidarea prin aplicarea tuturor elementelor puterii chineze”, a declarat Schuster.