Modul în care dormi poate provoca dureri de gât și de spate

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 sep 2023, 03:25

Durerea de gât poate avea mai multe cauze: Stresul, postură proastă, mesaje text, leziuni provocate de sport, accidente de mașină sau alte accidente

Sursa: PixaBay

Durerea de gât poate avea mai multe cauze: Stresul, postură proastă, mesaje text, leziuni provocate de sport, accidente de mașină sau alte accidente

Durerea de gât poate avea mai multe cauze: Stresul, postură proastă, mesaje text, leziuni provocate de sport, accidente de mașină sau alte accidente și boli cronice, cum ar fi fibromialgia, pentru a numi doar câteva. Dar mai există un alt vinovat pe care s-ar putea să nu-l luați în considerare- modul în care dormiți.

"În general, atunci când te trezești cu dureri de gât, fie perna nu este potrivită pentru tine, fie poziția în care dormi îți agravează gâtul, sau ambele", a declarat specialistul în somn Dr.

Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Keck School of Medicine din cadrul University of Southern California.

Experții sugerează să alegeți o pernă care să susțină curbura naturală a gâtului dumneavoastră, care ar putea fi foarte diferită de perna folosită de partenerul dumneavoastră de somn.

"Dormitul este o experiență individuală", a declarat Colleen Louw, terapeut certificat în domeniul durerii coloanei vertebrale și terapeut terapeutic și purtător de cuvânt al Asociației Americane de Terapie Fizică, într-un e-mail.

"Lucrul cu un fizioterapeut vă poate ajuta să înțelegeți ce duce la exacerbări ale durerii și ce poziții sau strategii ar putea duce la un somn mai odihnitor", a spus Louw.

Pozițiile de somn afectează alegerea pernei

În general, dormitul pe spate sau pe o parte este cel mai bun pentru a preveni durerile de gât sau de spate, spun experții, deoarece ambele poziții ajută la menținerea curbelor naturale ale coloanei vertebrale.

Spatele este cel mai bine: Poziția ideală este să dormiți pe spate, pe o pernă care permite poziționarea gâtului astfel încât să priviți drept spre tavan, a spus Dasgupta.

"Dacă perna este prea pufoasă sau prea mare, atunci vă veți îndoi capul înainte și acest lucru va cauza unele probleme", a spus el. "Stați în picioare împotriva unui perete și puneți perna în spatele capului.

Încă mai priviți drept? Nu vrei să te uiți la tavan sau să privești în jos, ci vrei să fii perpendicular pe perete. Acea pernă se va traduce, sperăm, în lipsa durerilor de gât."

Cei care dorm pe spate ar trebui să încerce, de asemenea, să doarmă cu mâinile pe lângă corp. Un studiu din 2017 a constatat că dormitul cu o mână ridicată lângă cap a crescut semnificativ durerile de gât și de umăr ale unei persoane.

"Dacă dormiți pe spate, încercați să folosiți o pernă fermă sau un suport sub genunchi", a adăugat Louw. "Acest lucru poate ajuta la menținerea fluxului sanguin în mișcare pentru a evita durerile de spate dacă genunchii sunt ușor flexați în timp ce dormiți."

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cei care dorm pe lateral: Dormitul pe o parte este OK atâta timp cât vă păstrați capul și gâtul aliniate cu restul corpului. Pentru a face asta, veți avea nevoie de perna potrivită.

Un studiu din 2010 privind persoanele care dorm pe o parte a corpului a constatat că persoanele care dormeau pe perne de pene se trezeau mult mai des decât cele care dormeau pe perne de latex, stricându-și astfel calitatea somnului. Dasgupta sugerează ca cei care dorm pe o parte să aleagă o pernă fermă care să stabilizeze gâtul în timpul somnului.

"Dacă dormi pe o parte, ai putea crede că o pernă tare îți poate răni gâtul, dar de obicei o pernă prea moale este cea care te face să te trezești cu dureri de gât", a spus Dasgupta. "Va exista un spațiu între capul tău și saltea, așa că perna ta ar trebui să servească drept umplutură."

Dormitul cu perne suplimentare poate ajuta, de asemenea, să mențină capul, umerii, șoldurile și genunchii în același plan, a spus Louw.

"(Folosiți) perne între genunchi și, uneori, în fața pieptului sau a burții pentru a vă odihni brațul", a sugerat ea, "(pentru) a împiedica umerii să se rostogolească în față, ceea ce ar putea să vă rotească gâtul în timp ce dormiți. Ideea este de a menține sângele să circule prin articulații și, ulterior, prin nervi pentru a preveni durerea".

De evitat

Fără burtă: "Singura poziție pe care nu o încurajăm este dormitul pe burtă", a spus Dasgupta.

Dormitul pe burtă forțează gâtul să se încline pe o parte pentru o perioadă lungă de timp și forțează partea inferioară a spatelui să se arcuiască spre interior din cauza gravitației, ceea ce duce la dureri de gât și de spate.

Persoanele care dorm pe burtă ar trebui să facă tot posibilul pentru a trece la dormitul pe o parte sau pe spate, sugerează experții. Încercați o pernă cervicală care este special concepută pentru a vă menține gâtul la locul lui. Bagă perne ferme, prosoape de baie sau pături rulate sau o pernă lungă de corp de fiecare parte a corpului pentru a te împiedica să te rostogolești pe burtă în timpul somnului.

Citește și: Cum să-ți ajuți adolescentul să facă mișcare! Sfaturi practice

Citește și: Yoga, Pilates, tai chi, qigong- ce este mai bine pentru mine?

Citește și: Cum să eviți accidentările la sporturile de iarnă, potrivit experților