Specialiștii sunt în alertă și atrag atenția. Totul se poate transforma într-o adevărată baie de sânge. România nu trebuie să stea departe de această implozie.
Situație dezastruoasă la Chișinău. Forțele politice se bat pe putere, iar consecințele sunt de-a dreptul dramatice pentru cetățenii din Basarabia. Analiștii politici sunt și ei în alertă și spun că totul se poate transforma într-un conflict sângeros.
Analistul Iulia Chifu vorbește despre cele trei forte politice care se bat pentru puterea din Republica Moldova. Socialiștii pro-ruși, pro-europenii de la ACUM și formațiunea lui Andrei Năstase.
Citeste si: Andreea Arsine si Ion Surdu sunt castigatorii Exatlon Romania sezon 3!
Citeste si: Horoscop săptămâna 10 – 16 iunie 2019. Racii au tendinta sa transforme tantarul in armasar
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
“ Luni, 3 iunie, s-au reunit la Chişinău Dmitri Kozak, trimisul special rus, Johannes Hahn, comisarul european şi un director din Departamentul de Stat al SUA. La puţin timp, practic în ultima zi înainte de a se dizolva Parlamentul (potrivit interpretării Curţii Constituţionale, aflată sub controlul lui Plahotniuc, dar contestată de ACUM), negocieri intempestive PSRM-ACUM au avut loc şi a doua zi – când potrivit Curţii Constituţionale trebuia dizolvat Parlamentul – s-a trecut într-o procedură accelerată şi neconvenţională prin toate etapele validării unei majorităţi şi unui guvern. De aici mai departe naraţiunile încep să se separe şi realităţile să se confrunte. Iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, cu oameni în corturi blocând intrările instituţiilor, cu Preşedintele Dodon dormind în Ambasada rusă la Chişinău, după ce a fost suspendat de Curtea Constituţională şi următorului în ordine – ignorând noile organisme alese sâmbătă în Parlamentul incomplet constituit şi cu doar două partide ale majorităţii noi prezente – Premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost solicitat să dizolve Parlamentul, potrivit deciziei Curţii, şi acesta a fixat alegerile Parlamentare anticipate la 6 septembrie. De partea cealaltă, majoritatea parlamentară consideră că şi-a format organele reprezentative şi Guvernul(altfel unul foarte bun, un guvern de vitrină, cu vreo două excepţii) şi vrea să preia funcţiile, doar că problema de fapt e mult mai complicată.
Deci acum, la Chişinău, avem o frumuseţe de criză politică prelungită, dublată de o criză constituţională. Realitatea impune câteva categorii de abordări obligatorii: una juridică, una politică, una imagologică – a bătăliei naraţiunilor şi percepţiilor – şi una de fapt, concretă, rece, nefardată.
citeste continuarea pe capital.ro