"Momentul adevărului" pentru industria petrolieră - Ce urmeaza?

Autor: Bogdan Frațilă

Producătorii de petrol și gaze trebuie să se confrunte cu o alegere "crucială": să continue să accelereze criza climatică sau să devină parte a soluției

Sursa: PixaBay

Producătorii de petrol și gaze trebuie să se confrunte cu o alegere "crucială": să continue să accelereze criza climatică sau să devină parte a soluției

Producătorii de petrol și gaze trebuie să se confrunte cu o alegere "crucială": să continue să accelereze criza climatică sau să devină parte a soluției, a declarat joi Agenția Internațională pentru Energie într-un raport.
În prezent, industria petrolieră reprezintă doar 1% din investițiile globale în energie curată și continuă să pompeze cantități dezastruoase de gaze care încălzesc planeta, inclusiv metan, care este de aproximativ 80 de ori mai puternic decât CO2 pe termen scurt.

Pentru ca lumea să aibă vreo șansă de a limita creșterea temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, este nevoie de acțiuni drastice pe ambele fronturi, și asta rapid, a declarat AIE.

Un avertisment mai mare privind clima?

Avertismentul vine înainte de COP28, summitul ONU privind clima care începe săptămâna viitoare, și în contextul în care o analiză recentă a ONU arată că planeta se va încălzi cu aproape 3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

Oamenii de știință prezic că o încălzire de o asemenea amploare ar putea împinge lumea peste o serie de puncte de basculare catastrofale și potențial ireversibile, cum ar fi prăbușirea calotelor de gheață polare.
"Industria petrolului și a gazelor naturale se confruntă cu un moment al adevărului la COP28 din Dubai", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-o declarație. "În condițiile în care lumea suferă efectele unei crize climatice din ce în ce mai grave, continuarea afacerilor ca de obicei nu este responsabilă nici din punct de vedere social, nici din punct de vedere ecologic."

Prezentând raportul, intitulat "The Oil and Gas Industry in Net Zero Transitions", Birol a declarat joi jurnaliștilor că există două măsuri pe care industria trebuie să le ia pentru a-și juca rolul în limitarea încălzirii globale la nivelul convenit la nivel internațional de 1,5 grade.
Prima constă în reducerea poluării care încălzește planeta din propriile operațiuni, cum ar fi extragerea petrolului și a gazelor din sol, prelucrarea combustibililor și livrarea acestora către consumatori.
Aceste trei activități generează aproape 15% din emisiile globale de gaze cu efect de seră legate de energie.
"Aceste emisii, inclusiv cele de metan, știm că pot fi rezolvate destul de ușor, rapid și, în multe cazuri, într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor", a declarat Birol.
Această poluare trebuie să fie redusă cu peste 60% până în 2030 față de nivelul actual, potrivit raportului AIE.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Investiții nepoluante

Cea de-a doua măsură pe care agenția o recomandă este o creștere spectaculoasă a investițiilor în energie regenerabilă din partea companiilor de petrol și gaze, care au fost "o forță marginală" în tranziția către o energie curată, se arată în

raport.
Industria a investit anul trecut aproximativ 20 de miliarde de dolari în proiecte de energie curată- doar aproximativ 2,5% din totalul cheltuielilor de capital, a constatat AIE. Această pondere ar trebui să urce la 50% până în 2030 pentru a contribui la menținerea încălzirii globale la nivelul mai puțin periculos de 1,5 grade.
O astfel de creștere ar însemna o schimbare radicală a modului în care firmele de petrol și gaze își cheltuiesc banii. Între 2018 și 2022, industria a generat venituri de aproximativ 17 trilioane de dolari: 40% au fost cheltuite pentru dezvoltarea și exploatarea activelor de petrol și gaze, 10% au mers către investitori și doar o mică parte a fost investită în energie curată, potrivit raportului AIE.
Companiile de petrol și gaze au investit în tehnologii de captare a carbonului pentru a elimina poluarea cu carbon din aer și pentru a capta ceea ce este produs de centralele electrice și instalațiile industriale. Carbonul capturat poate fi apoi stocat sau reutilizat. Dar captarea carbonului "nu este răspunsul", a declarat Birol reporterilor.
Tehnicile pot juca un rol important în anumite sectoare, cum ar fi producția de ciment, fier și oțel, printre altele, a spus el.
"Dar a spune că tehnologia de captare și stocare a carbonului ar permite industriei petrolului și gazelor să continue cu tendințele actuale de producție de petrol și gaze și, în același timp, să reducă emisiile... este, în opinia noastră, o pură fantezie."
Limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade ar necesita captarea "absolut de neconceput" a 32 de miliarde de tone metrice (35 de miliarde de tone scurte) de carbon până în 2050, a declarat AIE. Cantitatea de energie electrică necesară pentru a alimenta acest proces ar depăși cererea anuală actuală de energie electrică la nivel mondial.
Comentând raportul AIE, Kaisa Kosonen, coordonator de politici la Greenpeace International, a declarat: "Autoreglementarea industriei duce la un dezastru colectiv, așa că adevăratul moment al adevărului va veni la summitul pe tema climei din acest an, când guvernele vor avea șansa de a se pune de acord să facă din combustibilii fosili istorie, într-un mod corect și rapid."

Citește și: Black Friday: Dezvăluirea istoriei și a fenomenului din spatele extravaganței cumpărăturilor

Citește și: Evoluția economică a României în perioada postcomunistă

Citește și: Cât de realistă este soluția celor două state propusa de America?