Momentul în care Masha Amini se prăbușește în „sala de reeducare„ pentru hijab necorespunzător. Craniul tinerei iranience fusese zdrobit, arată documentele medicale

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 27 iun 2023, 01:10

Masha Amini torturată înainte de moarte

Sursa: Iran Wire

Momentul în care Masha Amini se prăbușește în sala de reeducare a femeilor după ce Poliția Moralității a arestat-o pentru port necorespunzător al hijabului.

Momentul în care Masha Amini se prăbușește în sala de reeducare a femeilor, acolo unde a ajuns după ce Poliția Moralității a arestat-o pentru port necorespunzător al hijabului, a fost înregistrat de camerele de supraveghere.

În imagini se observă cum tânăra, care a devenit acum simbol al protestelor din Iran, se prăbușește. Tânăra a intrat în comă și a murit la spital. 

Citeste si: Cine e Masha Amini, arestată pentru că hijabul nu îi acoperea în totalitate părul! Moartea ei a declanșat val de proteste în Iran

Masha Amini se prăbușește în sala de reeducare 

Masha Amini se prpbușește în sediul Poliției Moralității de la Teheran
[Sursa: captura video youtube]

Momentul în care Masha Amini, tânăra iraniancă moartă după ce a fost arestată de Poliția Moralității de la Teheran pentru că nu purta hijabul în mod corespunzător, se prăbușește în sala de reeducare a femeilor. 

Imaginile au surprinse de camerele de supraveghere ale poliției și reprezintă ultimele clipe de viață ale tinerei în vârstă de 22 de ani, care a intrat apoi în comă și a murit la spital. 

Deși autoritățile iraniene au declarat că decesul tinerei a survenit în urma unor boli de inimă de care ar fi suferit, părinții și cei care au cunoscut-o au spus că Masha Amini nu avea nicio problemă de sănătate.

Ba mai mult, autoritățile din Iran ar fi încercat să sugereze că tânăra în vârstă de 22 de ani ar fi suferit și de boli psihice, lucru infirmat de membrii familiei. 

Masha Amini a fost arestată de Poliția Moralității de la Teheran pe data de 13 septembrie 2022, pe motiv că hijabul pe care îl purta nu îi acoperea în totalitate părul. 

Ea a fost acuzată că nu a respectat legea care le obligă pe femei să-și acopere părul cu o eșarfă (hijab), iar brațele și mâinile cu haine lungi și largi.

Masha a fost luată cu forța de lânga familia ei și plasată în custodia poliției. Potrivit martorilor, ea a fost bătută în timp ce se afla într-o dubă a poliției care a dus-o într-un centru de detenție. 

Masha Amini a fost torturată de Poliția Moralității de la Teheran 

„Autoritățile mint despre fiica mea în fiecare zi”, a declarat tatăl îndurerat al Mahsei Amini. „ Vă spun tare că Mahsa nu avea nicio problemă de sănătate. Persoana care mi-a lovit fiica trebuie adusă în tribunalul public.”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Acesta a adăugat și faptul că fiica sa era, de fapt, îmbrăcată corespunzător. În Iran, membrii familiilor celor omorâți de autorități care îndrăznesc să vorbească public despre incident riscă să fie arestați.

Conform documentelor medicale obținute de Iran International, craniul Mahsei fusese zdrobit, ceea ce a dus la hemoragie și edem cerebral. Loviturile îndurate au fost atât de severe încât nu ar fi avut nicio șansă să supraviețuiască.

Familia Amini, de etnie kurdă, a fost presată de autorități să-și îngroape fiica în secret pentru a evita „haosul” în capitala Teheran. Nu li s-a permis să vadă autopsia tinerei.

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, a cerut ca moartea Mahsei Amini să fie investigată de o comisie imparțială și a condamnat forța excesivă folosită de poliție împotriva protestatarilor, potrivit românia.europaliberă.org.  

Moartea Mashei Amini a declanșat un val de proteste în Iran, care s-au soldat cu moartea a 41 de persoane, până acum. 

Moartea tinerei de 22 de ani  a reaprins nemulțumiri profunde, precum cele care se referă la restricțiile asupra libertăților personale în Iran (printre care codurile stricte de îmbrăcăminte pentru femei), dar și la economia care se clatină din cauza sancțiunilor.

Conducătorii clerici ai Iranului se tem că protestele vor atinge magnitudinea celor din 2019, care au izbucnit din cauza creșterii prețului la benzină, devenind cele mai sângeroase manifestații din istoria Republicii Islamice. 

Armata a susținut că „aceste acțiuni disperate fac parte din strategia malefică a inamicului de a slăbi regimul islamic".

Preşedintele Ebrahim Raisi a îndemnat forţele de securitate să acţioneze "ferm împotriva celor care subminează securitatea şi pacea ţării şi a poporului".