Momentul înfiorător în care un urs atacă o mașină pe Transfăgărășan! Șoferul autoturismului a filmat totul

Autor: Diana Ghita

Ursul s-a năpustit asupra mașinii

Sursa: Digi24

O experiență recentă trăită de un șofer pe Transfăgărășan a scos în evidență pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă interacțiunile dintre urși și turiști. Nono Semen, un jurnalist de la Digi FM, a trecut prin momente de panică atunci când un urs s-a năpustit asupra mașinii sale.

Atacul de urs, surprins pe filmare de jurnalist, ilustrează riscurile la care se expun cei care opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau observa aceste animale sălbatice, o practică din ce în ce mai comună pe Transfăgărășan.

Un urs a atacat o mașină pe Transfăgărășan

Nono Semen relata că, pe parcursul unei excursii pe acest drum celebru, a văzut nu mai puțin de 15 urși în decurs de două ore.

Deși a luat toate măsurile de precauție, a lăsat geamul din dreapta puțin deschis pentru a intra aer proaspăt. Într-o curbă, a observat două mașini oprite și doi urși, moment în care a încercat să închidă geamul și să facă o fotografie. Într-o clipă, unul dintre urși a sărit pe mașină și a prins cu dinții geamul. Animalul a reușit să bage botul și labele în mașină.

„După ce ursul a prins geamul, acesta a coborât din motive de protecție, după cum sunt construite mașinile.

În momentul respectiv mi-am dat seama că situația e destul de nasoală și am demarat cumva cu un ochi la urs și cu unul la drum. Eram blocat pentru că erau mașini oprite. Din fericire, pe contrasens nu venea nimic și atunci am trecut pe contrasens și am depășit și am demarat.

În momentul în care geamul s-a lăsat în jos, ursul a pătruns cu botul și cu labele în mașină, a lovit cu ambele labe scaunul din dreapta.

Nu era un atac asupra mea, ca persoană, era probabil un comportament pe care el l-a deprins, acela că el știe că din mașină se aruncă mâncare. Până la urmă a renunțat, dar m-am uitat în oglindă și alerga, vreo 30-40 de metri ne-a urmărit”,  a povestit jurnalistul, pentru Digi24.

Citește și: Bărbat atacat de urs în stațiunea Colibița. În ce stare a fost găsită victima după ce a suferit mai multe răni la mâini și la cap

Ce măsuri va propune ministrul Mediului, în vederea reducerii atacurilor de urs

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a reacționat rapid la aceste evenimente și a anunțat noi măsuri de protecție pentru a preveni astfel de incidente în viitor. El a subliniat necesitatea de a nu hrăni urșii și de a evita oprirea nejustificată pe Transfăgărășan.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

„Primul lucru pe care ar trebui să îl facem este acela de a nu hrăni urșii, de a nu opri mașina pentru că toate aceste obiceiuri ale noastre schimbă comportamentul ursului. Nu pot decât să mă gândesc cu îngrijorare la ceea ce se va întâmpla atunci când Transfăgărășanul, spre exemplu, va fi închis. Tocmai din acest motiv, urșii nu trebuie hrăniți, pentru că la rândul lor, ei pot deveni agresivi.

Odată obișnuiți cu prezența oamenilor acolo, urșii sunt imprevizibili, nu avem de unde să știm cum vor reacționa.

Ceea ce trebuie să știm este că am convenit împreună cu colegii de la CNAIR cum vor arăta panourile de avertizare. Ele vor umple Transfăgărășanul: vor fi în engleză și în română pentru că știm că sunt și turiști străini și pe acele panouri va scrie foarte clar că hrănirea urșilor este ilegală și urmează să fie sancționată cu amendă. În fiecare weekend și în fiecare săptămână colegii de la Garda Forestieră și de la Jandarmerie amendează atunci când văd oameni care hrănesc acești urși.

Citește și: Imaginile inconștienței pe Transfăgărășan! Oamenii ies din mașini și hrănesc urșii: „Crezi că o poză e mai importantă decât viața fiicei tale?”

Urmează să instalăm și camere de supraveghere video pentru a putea trimite aceste amenzi acasă, așa cum se întâmplă atunci când nu ai rovinietă. În locurile unde știm că ar putea să oprească turiștii să hrănească urșii, vom instala camere de supraveghere video și în măsura în care acest lucru se va întâmpla, vor primi amendă acasă exact ca în situația în care nu achită rovinieta.

Nu în ultimul rând, vreau să vă spun și aceasta. Acesta este un lucru întârziat pentru că trebuie să ne adaptăm la noua legislație din Parlament legată de urși. Am elaborat în această săptămână un ordin de ministru care să-mi permită relocarea acelor urși care nu sunt, în marea lor majoritate, urși catalogați ca fiind periculoși, dar vedeți astfel de exemple care ne prezintă contrariu.

Am decis împreună cu reprezentanții sanctuarului de urși de la Zărnești, cu doamna Lapis, că o mare parte din acei urși să fie relocați în acel sanctuar pentru că ceea ce se întâmplă pe Transfăgărășan e o rușine națională. Nu ajută nici urșii, nu ne ajută nici pe noi oamenii și cu atât mai mult, nu ajută nici România”,  a declarat Mircea Fechet, pentru Digi24.