Moneda care a ajuns să valoreze 7.000 de euro. Dacă o ai acasă, ești norocos!

Autor: Diana Tilă

Unele monede le pot aduce adevărate averi celor care le dețin.

Moneda  care valorează o avere este cea de un eurocent. În cazul monedelor, valoarea este determinată nu numai de raritate, dar și de starea de conservare. Așadar, o singură monedă care a fost bătută în doar câteva exemplare și este păstrată în stare bună, poate să valoreze o avere, potrivit spynews.ro.

Citeste si: Curs valutar BNR joi, 14 aprilie 2022. Leul s-a depreciat în raport cu euro. Cât de mult a crescut prețul gramului de aur

Moneda care a ajuns să valoreze 7.000 de euro. Dacă o ai acasă, ești norocos!

Cea mai rară monedă este o monedă nominală de 1 cent, care a fost bătută din greșeală cu diametrul unei monede de 2 cenți, dar și cu Mole Antonelliana pe avers.

Nu este singura eroare de fabricație pe care o are bănuțul care acum a ajuns să coste o avere.

Al doilea element care face ca moneda să fie atât de specială este faptul că pe ea apare ca simbol Castel del Monte și nu Mole Antonelliana, cum este pe celelalte monede de 1 cent. Monedele de 1 eurocent cu dubla eroare de fabricație au fost bătute în Italia, în anul 2002.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Câte astfel de monede sunt în circulație

Se estimează că monedele de 1 eurocent cu dubla eroare ar fi în număr de doar 100 în toată lumea. Așa că nu este de mirare că valoarea lor este atât de mare. O astfel de monedă se vinde cu cel puțin 2.500 de euro, dar la unele licitații Baloffi a ajuns să fie vândută și cu 7.000 de euro.

Prețul monedelor rare se stabilește în funcție de mai mulți factori și contează foarte mult cât de bine este conservată moneda. Cu alte cuvinte, cu cât o monedă este mai rară și mai bine păstrată, cu atât valoarea ei crește pentru colecționari.

Citeste si: Două bancnote foarte utilizate nu vor mai putea fi folosite după septembrie 2022. Despre ce este vorba și unde se aplică

Muzeul Băncii Naționale a României deține un patrimoniu valoros care include monede, bancnote, medalii, documente și titluri de valoare, care datează din timpuri străvechi.

Monedele acoperă o perioadă de peste două milenii și jumătate, iar cele mai vechi care pot fi văzute au fost emise de coloniile grecești de pe coasta de vest a Mării Negre. Muzeul deține cel mai mare tezaur de monede histriene de argint care a fost descoperit pe teritoriul Dobrogei.

 

 

Taguri: