Monitoare PC: Afla cele mai importante aspecte de luat in considerare!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 nov 2022, 20:33

Când vine vorba de monitoare, primele lucruri care ne vin în minte sunt dimensiunea, rezoluția și latența. Cu toate acestea, sunt mai multe aspecte de considerat!

Sursa: Captură YouTube

Când vine vorba de monitoare, primele lucruri care ne vin în minte sunt dimensiunea, rezoluția și latența. Dar sunt mai multe aspecte de considerat!

Când vine vorba de monitoare, primele lucruri care ne vin în minte sunt dimensiunea, rezoluția și latența. Cu toate acestea, aproape nimeni nu se preocupă de Power Delivery sau de funcția de hub prin USB-C.

Atunci când cumpărați un nou monitor, trebuie să luați în considerare multe lucruri. Pe lângă caracteristicile clasice, cum ar fi rezoluția, rata de reîmprospătare sau prețul, trebuie acordată atenție și conexiunilor disponibile.

Ecranele cu USB-C pot fi utilizate ca hub USB, ca sursă de alimentare pentru notebook sau ca monitor mobil pentru deplasare.

Atunci când cumpărați un monitor pentru un PC sau un notebook, ar trebui să vă gândiți în prealabil la câteva lucruri. Cele două întrebări cele mai importante sunt utilizarea preconizată și bugetul. Ambele puncte au un impact asupra următoarelor criterii.

Rezoluție, dimensiune, frecvență

În prezent, am opta pentru o diagonală de cel puțin 23-24 de inci (61 cm) și o rezoluție Full HD. Acesta este suficient de mare pentru a afișa confortabil două aplicații una lângă alta sau pentru a juca jocuri pe el. Aceste dimensiuni sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru lucrul cu foi de calcul Excel de mari dimensiuni. Cu o rezoluție FHD, fonturile și simbolurile de pe desktop sunt bine și confortabil de recunoscut.

Frecvența de reîmprospătare a monitoarelor ieftine este de obicei de 60 Hz, ceea ce este suficient pentru aplicațiile de birou. Jucătorii ar trebui să opteze cu siguranță pentru modele cu o rată de cadre mai mare. Jucătorii pot prefera, de asemenea, o rezoluție mai mare- cu toate acestea, ar trebui să aibă la dispoziție un PC de jocuri (ghid) rapid corespunzător. Dacă aveți un hardware slab sau doar moderat de puternic, 1080p este adesea cea mai bună alegere.

Ecranele se bazează pe cele mai comune tehnologii de panouri TN, IPS sau VA. Vă prezentăm mai multe despre diferitele panouri, avantajele și dezavantajele lor în ghidul nostru: monitoare UHD accesibile și capcanele lor.

Dacă aveți suficient spațiu și buget, puteți lua în considerare ecrane mult mai mari, cu rate de cadre și rezoluții mai mari. De la o diagonală de 27 de inci (68 cm), ar trebui să fie rezoluția 4K mai mare, datorită unei mai bune clarități a imaginii.

Începând cu o diagonală de aproximativ 32 de inci, este de asemenea logic să optați pentru un monitor curbat, datorită unei imagini de ansamblu mai bune.

Funcții speciale

În plus, există unele caracteristici speciale care trebuie luate în considerare atunci când alegeți un monitor. Pentru utilizatorii de PC, de exemplu, ecranele cu difuzoare integrate sunt o alegere bună. Deși acestea nu pot concura cu difuzoarele active mai mari în ceea ce privește sunetul, sunt suficiente pentru utilizarea ocazională a Teams sau Youtube.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Funcția pivotantă, care permite rotirea monitorului la 90 de grade, este utilă și pentru aplicațiile de birou- conținutul poate fi afișat în poziție verticală, la dimensiunea și rezoluția maximă.

De asemenea, utilizatorii de Windows pot lua în considerare dacă monitorul trebuie să fie sensibil la atingere. Deși lucrul prin atingere nu este întotdeauna avantajos, acesta poate fi practic pentru anumite aplicații.

Sunt disponibile chiar și monitoare cu camere web integrate.

Conexiuni

Adesea, aproape nimeni nu se gândește la opțiunile de conectare ale unui monitor- la urma urmei, toate monitoarele moderne au HDMI la bord. Adesea, este disponibilă și o a doua intrare HDMI sau o conexiune DVI mai veche.

USB-C? Da, funcționează și conexiunea prin USB-C cu Display Port. Iar standardul USB-C, din ce în ce mai utilizat, are chiar câteva avantaje decisive față de portul HDMI clasic.

Cablul USB-C este foarte versatil. Pe lângă transmiterea de viteze mari de transmisie a datelor, a ecranului și a semnalelor audio, acesta poate fi utilizat și pentru a furniza energie electrică în același timp. Și asta în ambele direcții. Monitoarele mobile pentru notebook-uri, de exemplu, primesc atât semnalul de imagine, cât și energia printr-un singur cablu USB-C.

Pe de altă parte, monitoarele staționare cu Power Delivery pot alimenta notebook-ul conectat. Astfel, nu mai este nevoie de o sursă de alimentare suplimentară pentru laptop. Pentru ca alimentarea cu energie a computerului mobil să funcționeze efectiv, Power Delivery trebuie să fie suficient de puternică. Multe monitoare furnizează un maxim de 60 sau 65 de wați, ceea ce nu este întotdeauna suficient.

Citește și: Top 3 televizoare moderne până la 500 de euro! In 2022 care e topul?

Citește și: Top 5 monitoare pentru munca de acasa în 2022!

Citește și: Top 3 Boxe Compacte la pret decent! Care din ele ti se potriveste?