Morgan Stanley avertizează că piata din SUA poate scădea la fel ca în 2008!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 sep 2023, 04:20

Unul dintre cei mai importanți directori de pe Wall Street este îngrijorat de o repetare a anului 2008. Cel puțin, parțial!

Sursa: PixaBay

Unul dintre cei mai importanți directori de pe Wall Street este îngrijorat de o repetare a anului 2008. Cel puțin, parțial!

Unul dintre cei mai importanți directori de pe Wall Street este îngrijorat de o repetare a anului 2008. Cel puțin, parțial.
Mike Wilson, strategul șef al Morgan's Stanley pentru acțiuni americane, spune că nu este îngrijorat de o criză financiară "sistemică" precum cea care a îngenuncheat economia în urmă cu 14 ani. Dar Wilson își avertizează clienții cu privire la o prăbușire iminentă a profiturilor corporative anul viitor, pe măsură ce economia se poticnește.


"Recesiunea câștigurilor în sine ar putea fi similară cu ceea ce s-a întâmplat în 2008/2009", a scris luni, într-un raport, directorul Morgan Stanley. "Sfatul nostru- nu presupuneți că piața evaluează acest tip de rezultat până când nu se întâmplă cu adevărat."

Morgan Stanley cu o vedere pesimista?

Câștigurile corporative ajută la creșterea prețurilor acțiunilor, iar o scădere bruscă ar putea însemna probleme pentru piețe.

Wilson, un binecunoscut bear al pieței, căruia i s-a atribuit meritul de a fi prezis corect performanța îngrozitoare a pieței din acest an, se teme că o scădere a câștigurilor ar lua prin surprindere investitorii- chiar dacă mulți dintre aceștia sunt deja îngrijorați de faptul că așteptările privind profiturile corporative sunt prea roz.
"Deseori auzim de la clienți că toată lumea știe că profiturile sunt prea mari anul viitor și, prin urmare, piața a stabilit prețul", a scris el.
"Cu toate acestea, ne amintim că am auzit lucruri similare în august 2008, când diferența dintre modelul nostru de câștiguri și consensul de pe stradă era la fel de mare."
Acesta este motivul pentru care Morgan Stanley prognozează mai multe probleme pe piață după ceea ce se prefigurează a fi cel mai prost an pentru acțiunile americane din 2008 încoace. Banca preconizează că S&P 500 va atinge noi minime anul viitor și se va tranzacționa într-un interval cuprins între 3.000
și 3.300, cu o tendință spre partea inferioară. Extremitatea inferioară a acestui interval implică o scădere suplimentară de aproximativ 21% față de nivelurile actuale.
"Dacă previziunile noastre [privind câștigurile] se dovedesc a fi corecte", a scris Wilson, "scăderile de preț pentru acțiuni vor fi mult mai grave decât cele la care se așteaptă majoritatea investitorilor".
Alții susțin că pesimismul de pe piețe este exagerat și că investitorii nu apreciază rezistența economiei americane.
Art Hogan, strateg șef de piață la B. Riley Wealth Management, a declarat săptămâna trecută că investitorii ar putea reacționa exagerat la semnele privind noi creșteri ale dobânzilor din partea Rezervei Federale.
"Este prea devreme pentru a trage acele semnale de alarmă pentru recesiune", a spus Hogan.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Preziceri confirmate in trecut

Michael Wilson, de la Morgan Stanley, unul dintre cei mai vocali "bear" de pe Wall Street, care a prezis corect căderea bursieră din acest an, a avertizat că piața bear nu este completă, deoarece revizuirile dezamăgitoare ale câștigurilor din următoarele luni ar putea duce la următoarea etapă de scădere a acțiunilor. Acțiunile americane au continuat o revenire de la minimele de la jumătatea lunii iunie, Nasdaq Composite COMP, -0,57% ieșind săptămâna trecută din teritoriul pieței bear-market, în timp ce Dow Jones Industrial Average DJIA, +0,37% și S&P 500 SPX, +0,01% au cunoscut, de asemenea, un nou impuls ascendent.
Wilson a atribuit recentul raliu unei combinații de câștiguri mai bune decât se temea pentru al doilea trimestru, poziționări ușoare și speranța continuă pentru o traiectorie mai puțin hawkish a Fed. Rapoartele privind inflația de săptămâna trecută au încurajat investitorii să se îngrămădească din nou în acțiuni, bazându-se pe ideea că încetinirea presiunii inflaționiste ar putea permite Fed să majoreze ratele dobânzilor într-un mod mai puțin agresiv. Cu toate acestea, "contextul macro, politic și al câștigurilor este mult mai puțin favorabil pentru acțiuni în prezent", potrivit lui Wilson.
"Credem că catalizatorul va sfârși prin a se concentra în jurul dezamăgirii câștigurilor", au scris luni, într-o notă pentru clienți, strategii de la Morgan Stanley conduși de Wilson, directorul de investiții al băncii. "În timp ce câștigurile din trimestrul 2 pot părea o victorie pentru unii, motivul pentru care am văzut ușurare a fost că așteptările au scăzut semnificativ în trimestru, o dinamică pe care piața de capitaluri proprii a decontat-o înainte de sezonul de raportare."

Citește și: Selecția la bursa nu este moartă. Dar pentru majoritatea investitorilor ar putea fi!

Citește și: Petrolul și acțiunile turcești au fost câștigătoarele bursei 2022!

Citește și: Ce înseamnă inflația pentru omul obisnuit