In Romania, Sfantul Nicolae este cunoscut drept Mos Nicolae, in special de cei mici care primesc in dar de la Mosul o recompensa fiindca au fost cuminti. Copiii neascultatori, in schimb, vor fi pedepsiti cu nuielusa.
In ritualurile crestine, ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice si simbolizeaza triumful binelui asupra raului, a luminii asupra intunericului.
Se spune ca Sfantul Nicolae a trait cu adevarat prin anii 340 A.D, locuia in Myra, o localitate in apropiere de Bethleem si era un aparator al credintei in Isus Cristos. Si-a daruit averea celor saraci si a ajutat multi copii nevoiasi.
In seara de dinainte de Mos Nicolae copiii isi pregatesc ghetutele pentru ca mosul sa le poata lasa cadourile. Traditia spune ca darurile sa nu fie pastrate doar pentru sine, ci impartasite cu ceialalti.
Tot de Sfantul Nicolae se fac preziceri despre cum va fi vremea anul viitor. Se pun crengute de pomi fructiferi in apa, iar daca vor inflori de anul nou, se spune ca va fi un an bogat.