Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 21 iul 2022, 17:45

Moșii de iarnă reprezintă ziua în care se fac pomeni în amintirea celor trecuți în neființă. Iată când pică Sâmbăta Morților în 2021.

În fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuiește Moșii de iarnă, ziua în care sunt pomenite persoanele care au murit. Se fac pomeni și slujbe speciale pentru sufletele acestora. 

Moșii de iarnă, începutul celor 7 Sâmbete ale Morților

În 2021, Sâmbăta Morților pică pe data de 6 martie. În această zi, Biserica Ortodoxă face slujbe pentru sufletele celor adormiți. De asemenea, Moșii de iarnă reprezintă startul celor 7 Sâmbete ale Morților, perioadă care se va încheia înainte de Săptămâna Mare. 

Pentru că anul acesta Paștele pică pe 2 mai, și Moșii de iarnă sunt prăznuiți mai târziu. În plus, la doar 3 zile după Moșii de iarnă vor avea loc și Moșii de primăvară, pe 9 martie. 

Atunci când se face pomenirea morților, credincioșii trebuie să ducă la biserică pe lângă colivă și colaci, o sticlă de vin, dar și un pomelnic.

Pe acesta se trec numele tuturor persoanelor dragi care au murit, pentru ca preoții să le pomenească în timpul slujbei. 

De asemenea, se împart pachete cu alimente, în amintirea celor decedați. Este foarte important și să se aprindă lumânări la mormintele în care cei trecuți în neființă își petrec odihna veșnică. 

Ce este bine să faci de Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă reprezintă o zi extrem de importantă în special la sate, unde oamenii încă mai respectă tradițiile moștenite din străbuni.

În anumite regiuni ale țării, această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea de ”Moșii de piftii”. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Tradiția spune că dacă vă rămâne mâncare pe care nu ați consumat-o de Sâmbăta Morților, aceasta trebuie neapărat aruncată. Nu se mănâncă a doua zi din aceste preparate, pentru că în duminica respectivă se lasă sec de carne. 

Dacă nu se respectă acest obicei, iarna va continua, cu multă zăpadă și ger, chiar dacă în calendar începe primăvara. De asemenea, de Sâmbăta Morților nu se face treabă, iar credincioșii trebuie să aprindă măcar două lumânări la mormintele celor dragi, care s-au stins din viață. 

De-abia după Sfânta Liturghie, se merge la cimitir. În unele zone ale țării, oamenii împart pe lângă colivă, și un bănuț, pe care îl dăruiesc unui om sărac. 

Se spune că în acest fel, cel care dă de pomană va avea spor tot anul și va fi ocrotit de toate necazurile. În ziua în care sunt prăznuiți Moșii de iarnă, nu se fac nunți. 

Mai mult, conform calendarului creștin ortodox, sezonul cununiilor religioase se va relua de-abia după Duminica Tomii, următoarea duminică după Paște. Anul acesta, Duminica Tomii va fi pe data de 9 mai. 

Pe lângă Moșii de iarnă, mai există încă alte 3 date în calendarul creștin ortodox, în care se face pomenirea morților: Moșii de primăvară, prăznuiți în sâmbăta din preajma Mucenicilor, Moșii de vară, care au loc în sâmbăta dinaintea Rusaliilor și Moșii de toamnă, în prima sâmbătă din luna noiembrie.