Moșii de iarnă 2022. Când pică Sâmbăta Morților în 2022 și ce se dă de pomană în această zi

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 23 feb 2022, 16:47

Moșii de Iarnă 2022, ziua în care sunt pomeniți toți cei adormiți 

Sursa: unsplash

Moșii de iarnă 2022 sau Sâmbăta Morților este momentul din an în care credincioșii fac pomenirea tuturor celor adormiți. Iată când sunt Moșii de iarnă în 2022 și ce se dă de pomană în această zi.

În fiecare an, Moșii de Iarnă pică în sâmbăta dinaintea duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paștelui. Acest lucru înseamnă că Sâmbăta Morților sau Moșii de Iarnă nu au o dată fixă, ci pomenirea morților se face în funcție de data la care este sărbătorit Paștele. Pe ce dată pică Moșii de Iarnă în anul 2022?

Moșii de Iarnă 2022. Pe ce dată este Sâmbăta Morților în acest an? 

În acest an, Moșii de Iarnă 2022 pică pe data de 26 februarie. În calendarul creștin ortodox, aceasta este sâmbăta dinaintea duminicii în care se lasă sec de carne pentru Postul Paștelui 2022, motiv pentru care se face pomenirea tuturor morților în bisericile din România.

Moșii de Iarnă 2022 sau Sâmbăta Morților reprezintă ziua aleasă de Biserica Ortodoxă Română pentru a-i pomeni pe toți cei trecuți la cele veșnice.

În 2022, Sâmbăta Morților este pe 26 februarie, iar în această zi, în toate bisericile din România se oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. Oamenii obișnuiesc să ducă la biserică colivă, colaci și diferite preparate pe care preotul le sfințește. Mai apoi, acestea sunt date de pomană spre ierarea păcatelor celor adormiți. 

Cine poate fi pomenit de Moșii de Iarnă 2022 sau Sâmbăta Morților?

Pe lângă pomenile care se fac pentru fiecare credincios în parte care a trecut la cele veșnice, Biserica Ortodoxă a rânduit să existe mai multe momente în decursul unui an în

care să fie pomeniți toți morții. O astfel de zi este și Sâmbăta Morților, 26 februarie 2022, cunoscută în popor și sub denumirea de Moșii de Iarnă.

Deși de Sâmbăta Morților 2022 se face pomenirea tuturor celor adormiți, biserica amintește că există și câteva excepții. Astfel, de Moșii de Iarnă 2022 nu pot fi pomeniți cei care au murit disprețuind credința și pe Dumnezeu și nici copiii care au murit nebotezați.

Potrivit rânduielilor bisercești, pot fi pomeniți doar cei care au devenit membri ai bisericii lui Iisus Hristos, prin Sfintele Taine. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Zilele cu dezlegare la pește în 2022 din Calendarul Ortodox. Când poți consuma pește, chiar dacă ții post

Ce se dă de pomană de Moșii de Iarnă 2022?

Cei care aleg să facă pomeni de Moșii de Iarnă 2022 pot duce la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, colaci, cozonac, vin, dar și plăcinte, pâine, fructe, dulciuri și alte preparate pe care vor să le ofere de pomană. Având în vedere că Sâmbăta Morților pică în afara zilelor de post, nu există restricții în ceea ce privește alimentele care pot fi date de pomană.

Se mai dau de pomană de Moșii de Iarnă și farfurii noi, tacâmuri, căni și pahare.

Pe lângă pachetul cu alimente, credincioșii trebuie să ofere o lumânare aprinsă, în memoria celui adormit.

Atunci când merg la biserică, în Sâmbăta Morților, credincioșii trebuie să scrie un pomelnic cu toți cei adormiți, pomelnic pe care preotul să îl citească în timpul slujbei.

Tot de Moșii de Iarnă 2022, tradiția spune că se dă de pomană piftie.

Când nu se fac pomeni în 2022?

Potrivit calendarului creștin ortodox pentru anul 2022, se pot face pomeni în zilele de sâmbătă, cu anumite excepții. Biserica Ortodoxă Română amintește că, în 2022, nu se fac parastase duminica, în perioada dintre Nașterea și Botezul Domnului, din momentul în care se lasă sec de carne și până la prima sâmbătă din Postul Paștelui, din sâmbăta Floriilor și până în Duminica Tomei și nici în zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri din Postul Paștelui 2022.  

Citeste si: Buna Vestire 2022. Pe ce dată pică Buna Vestire anul acesta

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.