Moșii de iarnă 2023: Cum se scrie corect pomelnicul pentru Sâmbăta Morților

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 15 nov 2023, 03:00

Cum se scrie corect pomelnicul pentru Sâmbăta Morților

Sursa: ziarullumina.ro

Pomelnicul pentru Moșii de Iarnă 2023 sau Sâmbăta Morților va fi citit în Biserică săptămâna aceasta, pe data de 18 februarie.

Pomelnic Moșii de Iarnă 2023 sau Sâmbăta Morților va fi citit în Biserică săptămâna aceasta, pe data de 18 februarie, atunci când Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Cum se scrie un pomelnic pentru Sâmbăta Morților, dar și pentru celelalte zile de sărbătoare, și care este ordinea în care trebuie sa trecem vii și morții pentru ale căror suflete ne rugăm în ziua Moșilor de iarnă

Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Datini, tradiții și obiceiuri populare românești în ziua Moșilor de iarnă

Pomelnic Moșii de Iarnă 2023 

Despre pomelnicul pentru Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților, cât și despre toate pomelnicele pe care creștinii le dau spre a fi citite de preoți în biserică, părintele Cleopa spunea că ele înseamnă milostenie duhovnicească și de aceea e bine să trecem în pomelnic și pe cei care nu are cine-i mai pomeni. 

„Când faci, mamă, pomelnic pentru ai matale, la Liturghie, pune şi unul sau doi săraci, sau o văduvă pe care nu are cine o pomeni şi a murit săraca. Este mare pomană. Asta se cheamă milostenie duhovnicească. Este mai mare decât aceea când îi dai o haină sau o mâncare omului, că-l ajuţi dincolo, în veşnicie” ,  spunea Părintele Cleopa. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cum se scrie un pomelnic pentru Sâmbăta Morților 2023

Părintele Bogdan Dedu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor şi preot slujitor la Biserica „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a explicat, pentru doxologia.ro, cum se scrie un pomelnic, care este ordinea în care se trec numele pe listă, dar și pe cine nu putem trece în pomelnic în Sâmbăta Morților, dar și în alte zile de sărbătoare. 

În pomelnicul ce urmează a fi dus la biserică sâmbătă, de Moșii de Iarnă 2023, se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim să-i pomenim, vii sau morți, ale căror nume pot fi trecute fie pe aceeași foaie, pe două coloane diferite, fie pe două foi pe care vom scrie VII și MORȚI. 

Pomelnicul din Sâmbăta Morților  nu poate cuprinde numele prescurtate sau poreclele celor pentru care ne rugăm și pe al căror nume urmează să-l rostească preotul. 

Potrivit tradiției bisericești, lista de nume trecute în pomelnicul pentru cei vii trebuie să înceapă cu preotul care te-a botezat, cu cel care te-a cununat, urmate de duhovnicul familiei, părinții, nașii, bunicii, frații și surorile, alte persoane și la urmă tu. Aceeași ordine se va respecta și pe pomelnicul pentru cei adormiți cu mențiunea la final “Cu tot neamul lor cel adormit!”

Cine nu poate fi trecut în pomelnicul pentru Moșii de Iarnă 2023

Potrivit preotului Bogdan Dedu, nu pot fi trecuţi în pomelnic cei de altă credinţă (heterodocşi sau adepţi ai altor religii), vrăjitorii, descântătorii sau cei care sunt cunoscuţi ca trăind, persistând, în păcate grave (ucidere, adulter etc.).

În cazul celor adormiţi, nu pot fi trecuţi în pomelnic cei care s-au sinucis pentru că, omorându-se, au refuzat darul vieţii primit de la Dumnezeu şi L-au refuzat pe Dumnezeu. Sfântul Nicodim Aghioritul numeşte sinuciderea treapta a douăsprezecea şi ultimă a păcatului. Nu pot fi trecuţi în pomelnic nici copiii morţi nebotezaţi sau pruncii avortaţi.