Moșii de iarnă 2023: De ce se împart vase și colaci de Sâmbăta Morților? Semnificația sărbătorii din 18 februarie 2023

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 17 feb 2023, 19:19

Moșii de iarnă 2023. Care este semnificația acestei sărbători

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Moșii de iarnă 2023 pică pe data de 18 februarie. Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților și care este semnificația acestei sărbători.

Moșii de iarnă 2023 sau Sâmbăta Morților pică pe data de 18 februarie 2023, potrivit calendarului creștin ortodox. Zi dedicată pomenirii moșilor și strămoșilor, sărbătoarea Moșilor de Iarnă nu are dată fixă, ci depinde de data Paștelui. Ce semnificație are această sărbătoare și ce e bine să împarți de Sâmbăta Morților? Datini, tradiții și obiceiuri românești în ziua Moșilor de iarnă.

 

Citește și: Moșii de iarnă: Ce trebuie să includă pachetele pe care le dai de pomană?

Moșii de iarnă 2023. Ce semnificație are Sâmbăta Morților 

Moșii de Iarnă 2023, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică anul acesta pe data de 18 februarie. Prăznuirea moșilor de iarnă se face mereu în zi de sâmbătă, deoarece trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă, motiv pentru care Biserica a ales această zi ca fiind dedicată pomenirii morților. 

„Moșii”  reprezintă neamul din care ne tragem, strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi ai noștri. Ne rugăm pentru aceștia așa cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur:  „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

În ziua de pomenire a morților, preoții oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numeşte „folositor şi plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spunea în privinţa aceasta:

„Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”. 

Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Vechiul obicei românesc care aduce noroc și spor în casă, în ziua Moșilor de Iarnă

Moșii de iarnă 2023. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților 

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă toți credincioșii de Moșii de Iarnă 2023, dar și în toate sâmbetele de pomenire a morților este să meargă la Biserică, la Sfânta Liturghie și să ofere ceva de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. 

De Moșii de Iarnă, creștinii duc la biserică, spre a fi slujite de către preoți,  colivă, colaci, o sticlă cu vin, dar și pachete cu alimente. 

Această zi de pomenire a morților mai este cunoscută și ca Moșii de piftii sau Sâmbăta piftiilor, de aceea credincioșii pun în pachetele pe care le dau de pomană de Moșii de iarnă și piftie care este pusă în vase noi de lut. 

Colacul are o semnificație aparte în tradiția populară și se întâlnește la cele mai importante momente din viața creștinilor: botez, nuntă și înmormântare. Prin formă, colacul sugerează infinitul și nemurirea, iar prin compoziție, respectiv făina de grâu din care este frământat și sarea, este simbol al nemuririi pentru că așa cum grâul ca să încolțească și să crească se pune în pământ, tot așa și trupul omului se îngroapă în pământ ca după aceea să învie. Dacă la nuntă și botez colacul este semn de bucurie, la înmormântare colacul semnifică trecerea omului prin viață, închiderea ciclului vieții și un pod de trecere către o lume nouă, lumea de dincolo. 

Citește și: Rețetă de colivă pentru Moșii de Iarnă 2023: Greșeala pe care trebuie să o eviți când faci pomenirea morților

Când pică Moșii de primăvară 2023 

După Moșii de iarnă 2023, Moșii de Primăvară marchează debutul primăverii în credința populară și este un prilej de pomenire a sufletelor celor adormiți. 

Moșii de Primăvară 2023 sau sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia este o sărbătoare cu dată fixă, care nu ține cont de ziua săptămânii. Potrivit calendarului ortodox, în fiecare an, la data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici. În tradiția populară, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Moșii de Primăvară. Data de 9 martie încheie zilele capricioase ale „babelor” și marchează începutul primăverii. 

Sărbătoarea creștină a   Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia   s-a suprapus cu începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională romanească, Mucenicii sau Moșii de Primăvară. În credința populară, ziua mucenicilor încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.

De aceea, pe data de 9 martie se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece ca să iasă căldură și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc, scrie  crestinortodox.ro  . 

 

 


Episodul 24 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi, 4 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.