Moșii de Iarnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților și ce trebui să dai de pomană în această zi de sărbătoare?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 oct 2023, 03:25

Când au loc Moșii de iarnă și ce este bine să oferi de pomană în amintirea celor morți?

Sursa: https://www.pexels.com/

Ce este bine să dai de pomană în ziua în care sunt sărbătoriți Moșii de iarnă 2023? Iată pe ce dată pică sâmbăta morților!

Când au loc Moșii de iarnă 2023 și ce este bine să oferi de pomană în amintirea celor morți?

Pe ce data pică Moșii de iarnă 2023

Moșii de Iarnă precum și Moșii de Vară reprezintă două dintre cele mai importante sărbători dedicate celor trecuți la cele veșnice. În aceste zile, preoții Bisericii Ortodoxe organizează Sfânta Liturghie și îi pomenește pe cei morți.

Citește și: Bobotează 2023: Ce este bine să dai de pomană?. Tradiții și obiceiuri creștine pentru 6 ianuarie, de Botezul Domnului

Data în care sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă depinde foarte mult de data în care pică Paștele.

Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18  februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

În prima parte a zilei, credincioșii merg cu coliva la biserică, ascultă Sfânta Liturghie, unde sunt citite pomelnicele, iar după slujbă, mulți aleg să meargă la cimitir unde împart alimente persoanelor nevoiașe.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de Iarnă

Potrivit tradiție, în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de Carne (când începe Postul Mare), se pomenesc morții, după ritualul Moșilor de Iarnă. Pentru

că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără a fi spovediți sau împărtășiți, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică.

Sfinții părinți au ales ziua de sâmbătă pentru că se spune că în această zi Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți, iar pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul.

Conform obiceiului în această zi, toate bisericile din România îi pomenesc pe cei adormiți și care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare. Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).

Se mai spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne, altfel iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă aceste rânduieli.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Potrivit tradițiilor, în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.

În Transilvania, se oferă de pomană inclusiv bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită “pupi” (chec de mere).

În Bucovina, pachetele de pomană includ neapărat și plăcinte cu brânză și se dau familiilor necăjite, cu mulți copii.

În Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț care se dă celui mai sărac cu scopul de a aduce spor atât celui care primește pomana, cât și celui care o dă.

În Banat, înainte de a pleca la biserică, femeile merg la cimitir pentru a tămâia mormintele. După slujba de Moșii de iarnă, femeile împart pomeni, printre care și vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc. 

Citește și: Calendar ortodox 2023: Cele mai importante sărbători din fiecare lună

Rugăciunea pentru sufletul celor adormiți

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Sursă: traditii-superstitii.ro