Moșii de iarnă 2023 pică în acest an pe 18 februarie. Pe de dată au loc Moșii de primăvară 2023?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 03 nov 2023, 04:00

Moșii de Primăvară 2023. Ziua Sfinților 40 de Mucenici

Sursa: basilica.ro

Când pică Moșii de primăvara 2023 sau sărbătoare celor 40 de mucenici. Data la care creștinii dau de pomană mucenici sau sfințișori pentru cei adormiți.

Moșii de Primăvară 2023. Spre deosebire de celelalte sărbători ale moșilor sau Sâmbăta Morților, Moșii de Primăvară sau sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia este o sărbătoare cu dată fixă, care nu ține cont de ziua săptămânii. După Moșii de iarnă 2023, Moșii de Primăvară marchează debutul primăverii în credința populară și este un prilej de pomenire a sufletelor celor adormiți. 

Citește și: Rețetă de colivă pentru Moșii de Iarnă 2023: Greșeala pe care trebuie să o eviți când faci pomenirea morților

Când pică Moșii de Primăvară 2023 

Moșii de Primăvară 2023 sau sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia este o sărbătoare cu dată fixă, care nu ține cont de ziua săptămânii. Potrivit calendarului ortodox, în fiecare an, la data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici.

În tradiția populară, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Moșii de Primăvară. Data de 9 martie încheie zilele capricioase ale „babelor” și marchează începutul primăverii. 

Ziua de martie este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox și este o zi de pomenire a sufletelor celor adormiți. 

Moșii reprezintă neamul din care ne tragem, toți cei dragi ai noștri, de aceea această pomenire mai poartă denumirea și de Moșii de Primăvară. 

Citește și: Moșii de iarnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi sfântă în care se face pomenirea morților

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Moșii de Primăvară 2023. Obiceiuri și tradiții la sărbătoarea celor 40 de mucenici 

Moșii de Primăvară 2023.

Cel mai important lucru pe care putem să îl facem pentru „moșii și strămoșii nostri„ este să ne rugăm pentru ei.  

Obiceiul de a se face rugăciuni pentru cei morţi datează de la Sfinţii Apostoli. Prima Biserica creştină a fost Biserica din Ierusalim, al cărei Episcop a fost Sfântul Apostol Iacob. 

În Liturghia sa, Sfântul Iacob se ruga atât pentru cei vii cat şi pentru cei morţi, cu aceste cuvinte:  „Doamne, Dumnezeul duhurilor şi al trupurilor, adu-ţi aminte de toţi drepţii de care ne-am adus aminte şi de (cei) care nu ne-am adus aminte, de la

Abel până în ziua cea de astăzi. Dă-le lor odihnă în lăcaşurile cereşti ale Împărăţiei Tale, în desfătările raiului, în sânul lui Avraam, al lui Isac şi al lui Iacov, sfinţii noştri părinţi, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, unde străluceşte totdeauna lumina feţei tale”. 

Sărbătoarea creștină a  Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia  s-a suprapus cu începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională romanească, Mucenicii sau Moșii de Primăvară.

În credința populară, ziua mucenicilor încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.

De aceea, pe data de 9 martie se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece ca să iasă căldură și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc, scrie crestinortodox.ro

Ce se dă de pomană de Moșii de Primăvară 2023 

Fiind și un prilej de pomenire a morților, de Moșii de Primăvară 2023 creștinii fac colivă și mucenici cu nucă și miere pe care-i dau apoi de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Femeile fac micenici, pe care îi numesc sfinţişori sau bradoşi. Aceştia sunt în formă de om, opturi, melc, spirală sau albină. Se duc la biserică şi se împart săracilor. Tot acum se face şi un fel de turtă în chip de om fără ochi, numită Uitata. Ea se dă copiilor s-o mănânce cu miere şi se face pentru morţii care, din greşeală, n-au fost pomeniţi peste an. Există şi datina ca, în această zi, fiecare să bea 40 de pahare cu vin, câte unul pentru fiecare din cei 40 de mucenici, ştiut fiind că numărul 40 se asociază morţilor. 

Necesitatea rugăciunilor pentru cei adormiţi, precum şi pomana pe care o facem pentru aceștia sunt exprimate astfel de către Sf. Ioan Gură de Aur: „  Să ne rugăm pentru cei morţi, punând şi pe alţii să se roage şi dând săracilor milostenii pentru sufletele lor. Căci nu degeaba s-a rânduit de către Apostoli ca să se facă pomenire la Sfintele şi înfricoşătoarele Taine pentru cei mutaţi de la noi. Ştiau că mult le foloseşte, multă binefacere aduce celor morţi.”