Moșii de Iarnă în 2024: Pe ce dată se fac pomeni? Tradiții pentru Sâmbăta Morților

Author: Denisa Irimia

Iată data la care sărbătorim Moșii de iarnă în anul 2024, un moment dedicat primei pomeniri a celor decedați în Noul An, împreună cu tradițiile specifice acestei zile.

În anul 2024, sărbătorim Moșii de iarnă, ocazie cu tradiții și obiceiuri specifice Sâmbetei Morților. Descoperă mai multe despre aceste rituri și află detalii despre rugăciunea rostită pentru mântuirea sufletelor celor plecați din această lume.

În fiecare an, data pentru Moșii de Iarnă nu este una fixă, ci pică în ziua de dinaintea Duminicii Înfricoșatei Judecăți. În 2024, sărbătoarea are loc pe 9 martie.

Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Sfinții Trei Ierarhi în 2024?

Pe ce dată sunt Moșii de iarnă în 2024

Moșii de iarnă, cunoscute și sub denumirea de Sâmbăta Morților, reprezintă o sărbătoare solemnă în calendarul creștin ortodox.

 Această zi este dedicată comemorării cu evlavie a moșilor și strămoșilor noștri care au trecut în eternitate, precum și a fraților, surorilor, părinților sau bunicilor care au părăsit această lume.

Este un moment de aducere aminte și recunoștință față de cei plecați, îmbinând tradiția religioasă cu legăturile familiale și amintirile prețioase ale celor care au contribuit la istoria noastră personală.

În ziua Moșilor de iarnă, în fiecare biserică ortodoxă se desfășoară slujbe speciale de pomenire a celor decedați, iar credincioșii participă aducând cu ei ofrande precum vin, colivă și pachete cu alimente.

 Această tradiție simbolizează respectul și grijă pentru cei plecați în eternitate, iar participarea activă la slujbele religioase aduce comunitatea creștină împreună într-un moment de comemorare și rugăciune.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Aceste ritualuri de comemorare a celor decedați au loc periodic, în fiecare anotimp, în cadrul parastaselor și soroacelor organizate la intervale de 3 săptămâni, 6 săptămâni, 9 săptămâni, 3 luni, 6 luni, 9 luni și un an.

În anul 2024, sărbătoarea Moșilor de iarnă este programată pentru data de 9 martie, care coincide cu o zi de sâmbătă. În continuare, în ziua de 10 martie, respectiv duminică, are loc evenimentul religios al Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți sau Lăsarea Secului de Carne, marcând astfel intrarea în perioada Postului Paștelui. Această perioadă încorporează tradiții bogate și momente spirituale profunde în cadrul comunității creștine.

Prin urmare, Moșii de Iarnă simbolizează debutul celor 7 sâmbete dedicate comemorării celor decedați, încheindu-se apoteotic în perioada Săptămânii Mari.

Moșii de Iarnă se impun ca o sărbătoare de o importanță covârșitoare în calendarul creștin-ortodox, marcându-se cu o solemnitate deosebită. În cadrul acestei celebrări, Biserica Ortodoxă organizează Sfinte Liturghii și slujbe dedicate pomenirii celor care au plecat în eternitate. Cu această ocazie, se respectă și perpetuează tradiții specifice acestei zile, aducând astfel în prim-plan valorile spirituale și comemorative ale comunității creștine.

Citește și: Când pică Moșii de Iarnă în 2024. Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Conform vechii tradiții, în cadrul Sâmbetei Morților, toate lăcașurile de cult din România aduc în amintire pe cei adormiți care nu au beneficiat de slujbe funerare regulate. Prin gestul simbolic al datului de pomană în această zi deosebită, creștinii conferă o importanță deosebită acestui obicei, aducând la biserică o varietate de ofrande.

Printre acestea se numără brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere și alte fructe, haine, lumânări și colivă. Acest ritual îmbină tradiția cu gestul altruist al oferirii, reflectând grija și respectul față de cei plecați în eternitate.

Rugăciune pentru mântuire celor adormiți

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”