Când pică Moșii de Toamnă 2022 și ce obiceiuri și tradiții trebuie respectate în ziua în care credincioșii creștin-ortodocși dau de pomană pentru sufletele persoanelor dragi care au trecut în neființă.
„Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”, în ziua Moșilor de Toamnă 2022.
Când pică Moșii de Toamnă în 2022
Moșii de Toamnă 2022, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică anul acesta pe data de 5 noiembrie 2022, în prima sâmbătă din lună.
Potrivit părintelui diacon Florin Ciprian Petre, prima sâmbăta din luna noiembrie este dedicată pomenirii celor care au plecat din lumea aceasta.
Prăznuirea moșilor de toamnă se face mereu în zi de sâmbătă, deoarece trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă, motiv pentru care Biserica a ales această zi ca fiind dedicată pomenirii morților.
Cel mai important lucru pentru cei adormiți este să-i pomenim la Sfânta Liturghie care se săvârșește în Biserică, în sâmbăta moșilor de toamnă.
La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfântul Agnet, rostind numele celor adormiți de pe pomelnicele care i-au fost aduse.În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului, iar miridele (părticelele din prescura care îi reprezintă pe cei pomeniți) participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc. După Sfânta Liturghie, se va oficia și parastasul pentru cei trecuți la Domnul.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
De ce se numesc zile de pomenire „Moși”?
„La fiecare Sfântă Liturghie, preotul, când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru.
Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a
declarat pr. lect. dr. Marian Mihai, potrivit basilica.ro.„Moșii” reprezintă neamul din care ne tragem, strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi ai noștri. Ne rugăm pentru aceștia așa cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.
Citeste si: Ce este și când se sărbătorește Ispasul în 2022! Ce să nu faci de Ispas ca să nu îți piară sporul casei
Moșii de toamnă 2022. Sf Liturghie
În ziua Moșilor de Toamnă 2022 se oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numeşte „folositor şi plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune în privinţa aceasta.
„Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”.
Ce e bine să dai de pomană de Moșii de Toamnă 2022
Potrivit tradițiilor populare, în ziua Moșilor de Toamnă, creștinii trebuie să aducă la biserică o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, și câteva preparate pentru a fi sfințite și pentru a le împărți ulterior (de exemplu pachete cu plăcinte, sarmale, brânzeturi, carne, piftie).
Pachetele care se dau de pomană în ziua Moșilor de Toamnă 2022 se pregătesc de acasă și se împart împreună cu o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei.
Imediat după slujba de la Biserică, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora.
Sursă: basilica.ro; condoleante.ro