Moșii de Toamnă 2022: Cui trebuie să dai un bănuț în Sâmbăta Morților! Obiceiul care aduce noroc și spor în casă

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 04 nov 2022, 19:25

Moșii de Toamnă 2022. Obiceiuri și tradiții Sâmbăta Morților

Sursa: Pinterest

Moșii de Toamnă 2022, tradiții și obiceiuri care aduc noroc și spor în casă. Cui trebuie să dai un bănuț în Sâmbăta Morților, sau ce este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Moșii de Toamnă 2022 sau Sâmbăta Morților reprezintă, pentru românii creștin ortodocși, un prilej de aducere amintere, de cinstire și de pomenire a sufletelor celor care au plecat din această lume.

Așa cum românii catolici sărbătoresc, an de an, Ziua Morților sau Luminația, românii ortodocși fac pomenirea morților în prima sâmbătă a lunii noiembrie. An de an, în casele românilor, încă se mai păstrează tradiții și obiceiuri vechi, transmise din moși strămoși pentru sărbătoarea Moșilor de Toamnă.

Află cui trebuie să dai un bănuț în Sâmbăta Morților ca să ai noroc și spor în casă, dar și ce este bine să dai de pomană de Moșii de Toamnă pentru sufletele celor adormiți! 

Citeste si: Ziua Morților sau Luminația 2022. Ce tradiții și obiceiuri se respectă atunci când „porțile dintre cele două lumi se deschid”

Moșii de Toamnă 2022 

Moșii de Toamnă 2022. Obiceiuri și tradiții Sâmbăta Morților
[Sursa: Pinterest]

Moșii de Toamnă 2022, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică anul acesta pe data de 5 noiembrie 2022, în prima sâmbătă din lună. 

Potrivit părintelui diacon Florin Ciprian Petre, prima sâmbăta din luna noiembrie este dedicată pomenirii celor care au plecat din lumea aceasta. 

„Moșii”  reprezintă neamul din care ne tragem, strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi ai noștri. Ne rugăm pentru aceștia așa cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur:  „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”. 

În ziua Moșilor de Toamnă 2022 se oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numeşte „folositor şi plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune în privinţa aceasta.

„Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”. 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Toamnă

Tradiții și obiceiuri pentru noroc și spor în casă de Moșii de Toamnă 2022 

Dar, pe lângă semnificația oferită de Biserică, Moșii de Toamnă sau Sâmbătă Morților reprezintă și tradițiile și obiceiurile românilor, pe care le-au transmis, cu sfințenie, din generație în generație și cu convingerea că fac tot ceea ce este mai bine pentru pomenirea sufletelor celor dragi.

Și cum „câte bordeie, atâte obiceie”, tradițiile și obiceiurile din jurul sărbătorii Moșilor de Toamnă diferă în funcție de zonele țării. 

De exemplu, în Muntenia, există un obicei care trebuie respectat în fiecare an de Moșii de Toamnă și despre care se crede că aduce noroc și spor în casele tuturor celor care-l respectă. Potrivit acestui obicei, în Sâmbăta Morților, trebuie să se ofere un bănuț (o sumă modică, în funcție de posibilitățile fiecăruia) unei persoane nevoiașe, pe lângă un pachet cu colivă, colaci și alimente pe care defunctul le prefera. Tradiția spune că, toți cei  care fac asta în ziua Moșilor de Toamnă, vor avea noroc și spor în casă. 

Potrivit obiceiurilor și tradițiilor, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de Toamnă, este bine să oferim persoanelor nevoiașe poamană caldă, deoarece aburul și mirosul merindelor ajung astfel la cei care au plecat din lumea aceasta. 

Potrivit tradiției, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de Toamnă, pomana pentru sufletele celor morți se împarte în vase noi de lut sau de porțelan, iar în căni se pune vin, suc sau apă îndulcită cu miere. 

Pachetele care se dau de pomană în ziua Moșilor de Toamnă 2022 se pregătesc de acasă și se împart împreună cu o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. 

Imediat după slujba de la Biserică care se oficiază în Sâmbăta Morților, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. 

Calendar ortodox noiembrie 2022

M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;

M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist;  (Post. Nu se fac nunți)

J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;

V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama; ( Post. Nu se fac nunți)

S Sf. Mc. Galaction și Epistimia; ( Pomenirea morților- Moşii de toamnă)

D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;

L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;

M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona;  (Post. Nu se fac nunți)

10  J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;

11  V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul; Post. Nu se fac nunți)

12  S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei;†) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;

13  D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;

14  L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului;  (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)

15  M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.;  (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16  M Sf. Ap. și Ev. Matei;  (Post. Nu se fac nunți)

17  J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

18  V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu; ( Post. Nu se fac nunți)

19  S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

20  D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21  L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia);  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

22  M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23  M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

24  J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25  V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26  S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27  D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

28  L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh; Post. Nu se fac nunți)

29  M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

30  M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)