Moșii de toamnă 2022. De ce e importantă pomenirea morților. Tradițiile și obiceiurile pe care le fac românii în prima sâmbătă din noiembrie

Autor: Bianca Vidoi

De ce e importantă pomenirea morților și care sunt cele mai uzuale obiceiuri și tradiții

Sursa: PixaBay

Moșii de toamnă 2022 se sărbătoresc săptămâna aceasta, iar credincioșii se pregătesc deja pentru a le bucura sufletele celor ce au plecat dintre noi.

Această sărbătoare, moșii de toamnă 2022, vine împreună cu o semnificație aparte, dar și câteva tradiții și obiceiuri pe care românii pe respectă în fiecare an.

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

De ce sunt importanți moșii de toamnă 2022

Pomenirea morților este o sărbătoare cu multă poveste în spate. Această celebrare se făcea încă din secolul al IV-lea. Pe atunci, numele credincioșilor, atât în viață, cât și decedați, erau trecute în interiorul unor tăblițe, ce se puteau închide ca și o carte, cu interiorul cerat și exteriorul împodobit în cele mai frumoase moduri, numite și diptice.

Față de acum mii de ani, numele persoanelor dragi sunt trecute pe o coală de hârtie, împărțită în două, pe partea stângă trecându-se numele persoanelor ce încă mai trăiesc, iar în partea dreaptă sunt trecute numele

persoanelor ce au părăsit această lume.

Pomenirea morților reprezintă un gest de iubire și respect din partea celor vii pentru persoanele ce au trecut la cele veșnice. Această pomenire se face cu ajutorul unor ofrande aduse de cei vii, în numele celor morți. Prin aceste pomeniri și parastase se realizează cu dorința ca Dumnezeu să ierte păcatele celor plecați dintre noi, din perioada în care trăiau.

Citeste si: Ziua Morților sau Luminația 2022. Ce tradiții și obiceiuri se respectă atunci când „porțile dintre cele două lumi se deschid”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradițiile și obiceiurile moșilor de toamnă

La data de 5 noiembrie, de pomenirea morților, creștinii sunt așteptați la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie. Aceștia sunt încurajați să aducă o sticlă mica cu vin, colivă, un colac, dar și câteva pachete pentru a fi sfințite și împărțite după terminarea slujbei. Aceste pachete sunt pregătite de acasă și sunt împărțite alături de o lumânare aprinsă.

În unele zone ale țării, lângă colivă este bine să fie pus și un bănuț, ce va fi dat celui mai sărac om din sat, astfel va aduce sport și celui ce a oferit, dar și celui ce a primit.

După slujbă, oamenii merg în cimitir pentru a aprinde cel puțin două lumânări la mormintele celor ce au părăsit această lume pentru a le încălzi sufletele.

Oamenii nu trebuie să dea cu mătura în această zi sfântă deoarece se crede că va ridica Praful în ochii celor decedați, de altfel, nu se spală și nu se aruncă gunoiul pentru a nu ajunge în mâncarea celor trecuți la cele sfinte.

De pomenirea morților trebuie să evităm și mersul la fântână sau trecerea printr-o răscruce de drumuri izolate deoarece se spune că pe acolo trec spiritele rele și trebuie să ne ferim de ele.

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Cui trebuie să dai un bănuț în Sâmbăta Morților! Obiceiul care aduce noroc și spor în casă

Sursa: condoleante.ro