Moșii de toamnă reprezintă o sărbătoare în care sunt pomenite persoanele dragi ce au trecut la cele veșnice. Vezi pe ce dată este sărbătorită Sâmbăta Morților anul acesta.
Citeste si: Pe ce dată pică moșii de toamnă 2022. Tradițiile pe care le respectă românii de Sâmbăta Morților
Pe ce dată se sărbătoresc Moșii de Toamnă 2022
Moșii de toamnă se sărbătoresc în prima sâmbătă a lunii noiembrie, adică la data de 5 noiembrie, după ce în ultimii doi ani, persoanele cele dragi ce au trecut la cele sfinte au fost pomenite la sfârșitul lunii octombrie. Pomenirea persoanelor plecate dintre noi se face sâmbăta deoarece este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a îi elibera pe cei drepți adormiți.
„ Este destul de veche această zi de pomenire generală a morților. Se obișnuia altădată să se facă pomenire pentru cei adormiți în perioada dintre Sfântul Dimitrie și Sfinții Arhangheli, mai târziu în prima săptămână dinainte de Lăsatul Secului pentru sfântul și marele post al Crăciunului și s-a generalizat în prima săptămână a lunii noiembrie, în prima sâmbătă, mai precis.
Îi pomenim pe cei adormiți pentru că de fiecare dată ne gândim la ei, nădăjduim și credem că Duhul Sfânt lucrează nu numai peste cei vii, ci și pentru cei adormiți, pentru fiecare cu neamul lui cel adormit. Atâta timp cât ne gândim la cineva drag, ne gândim că viața noastră nu se sfârșește cu ieșirea din această lume, ci continuă în Împărăția lui Dumnezeu. Fiecare suflet are nevoie de rugăciune și mijlocirea noastră”, a declarat Pr.
Lect. Univ. Dr. Mihai Marian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Rugăciuni, tradiții și obiceiuri creștine pentru pomenirea în Sâmbăta Morților
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De ce sunt sărbătoriți Moșii de toamnă la anumite date
Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților a fost sărbătorită în zile diferite ale anului, atât în anul 2021, când aceasta s-a celebrat la data de 30 octombrie, dar și în anul 2020, când sărbătoarea s-a sărbătorit la data de 31 octombrie. Anul acesta, Moșii de toamnă nu se va celebra în ultima sâmbătă a lunii octombrie, așa cum eram obișnuiți, ci în prima sâmbătă de la începutul lunii noiembrie, adică la data de 5 noiembrie.
Părintele Viorel Sava, profesor de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a explicat motivul acestei schimbări, care nu este nicidecum o „erezie”, așa cum s-a vehiculat în diverse medii, ci o uniformizare a datei de pomenire în tot cuprinsul Patriarhiei Române:
„Decizia pomenirii moșilor de toamnă în ultima sâmbătă a lunii octombrie este menționată în paginile Anuarului Liturgic și Tipiconal pe anul 2020, apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, deci este luată în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii noastre.
Evident, nu poate fi vorba despre o erezie, deoarece nu este o abatere de la Învățătura de credință. Biserica nu a combătut, prin aceasta, învățătura despre pomenirea morților, ci a hotărât o dată generală, uniformă, de pomenire a celor adormiți, având în vedere că în cărțile de slujbă nu era stabilită o dată exactă. În anii din urmă, în anumite zone ale țării noastre, pomenirea se făcea în această ultimă sâmbătă a lunii octombrie, iar faptul că Sfântul Sinod a hotărât stabilirea unei zile pentru aceasta, care să fie și înscrisă în calendar, este un motiv de laudă, nu de blamare. Știm, apoi, că Ortodoxia se distinge prin unitate și uniformitate liturgică, iar dacă spunem că acestea sunt notele specifice ale credinței noastre, trebuie să căutăm ca măcar în sânul unei Biserici locale să existe uniformitate, reflectată în tot cuprinsul ei prin transmiterea Anuarului Liturgic și Tipiconal, astfel încât toate slujbele să se desfășoare după aceeași rânduială”.
Așadar, să avem în vedere faptul că Biserica noastră, prin decizia de uniformizare, nu a anulat pomenirea „moșilor de toamnă” și nici nu a adus vreo schimbare de ordin liturgic acestui moment.
Moșii de toamnă 2022. Tradiție și semnificație
În tradiția creștină, familiile persoanelor plecate dintre noi trebuie să aducă diferite produse pentru a fi date de pomană, precum coliva, vin, dar și mâncare gătită pentru ca sufletele celor decedați să fie iertate de toate păcatele pe care le-au făcut când erau în viață.
Cu ocazia acestei sărbători, persoanele dragi merg la mormintele celor încetați din viață pentru a le aprinde lumânări sau candele, pentru a le încălzi sufletele. În această zi se e oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.
În multe zone ale țării se pregătesc pachete pentru pomenirea morților. Aceste pachete pot conține o felie de pâine, colivă, fructe, legume, dulciuri, în funcție de posibilități. După terminarea slujbei, pachetele se dau împreună cu o lumânare aprinsă.
Surse: dexologia.ro, libertatea.ro