Moșii de Toamnă 2023 sau Sâmbăta Morților, așa cum mai este cunoscută în popor sărbătoarea, reprezintă o zi în care comemorăm persoanele trecute la cele sfinte, credincioșii adesea oferind pachete de pomană pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.
Este bine sau nu să dăm vin de pomană de Moșii de Toamnă 2023
Moșii de Toamnă 2023 sunt celebrați la data de 4 noiembrie, zi în care au loc slujbe speciale la biserică, în cadrul cărora sunt binecuvântate pachetele ce vor fi date de pomană de către credincioși.
Credincioșii trebuie să ducă la biserică colivă, prescura și o sticlă de vin, dar și pachetele ce vor fi date de pomană pentru a fi sfințite. Pachetele ce vor fi oferite persoanelor mai puțin norocoase trebuie să conțină colivă într-un mic pahar de plastic, dar și dulciuri, fructe, sucuri, legume, prăjituri sau alte alimente, precum conserve sau produse de patiserie și vin.
Aceste pachete ce se dau de pomană pot conține și mâncare gătită, precum carnea, peștele, sarmalele și pilaful, dar și supele sau ciorbele. În momentul în care primim un astfel de pachet sfințit de Moșii de Toamnă 2023 trebuie să spunem „Dumnezeu să-l ierte” sau „Bogdaproste” ca semn de respect pentru persoana decedată.
Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
E bine sau nu să spălăm de Moșii de Toamnă 2023?
Moșii de Toamnă se celebrează între 26 octombrie și 8 noiembrie, iar în anul 2023, prima sâmbătă din a treia lună de toamnă pică la data de 4 noiembrie, zi în care este celebrată și Sâmbăta Morților. Credincioșii cunosc importanța acestei sărbători, motiv pentru care respectă cu sfințenie tradițiile și superstițiile legate de această zi, iar multe gospodine sunt curioase dacă se pot spăla rufele în această zi sau nu.
Tradiția românească spune că în de Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților, nu se spală și nu are loc altă activitate în gospodărie, precum măturatul, deoarece se crede că ajunge praful în ochii persoanelor trecute la cele sfinte. Nu trebuie să spălăm în această zi sfântă deoarece se crede că apa murdară pe care o vom folosi pentru spălatul rufelor va ajunge în mâncarea oferită de pomană pentru sufletele morților.
Există mai multe superstiții pe care românii le respectă în această zi, iar cele mai importante dintre ele spun că nu trebuie să ne certăm azi și să nu circulăm noaptea pe drumul, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat, în special în jurul fântânilor și al drumurilor ce se află la răscruce, deoarece se crede că în jurul acestora se află duhuri rele.
Rugăciune pentru sufletele persoanelor adormite
"Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Citește și: Ce se dă de pomană de Sf. Mihail și Gavril 2023?
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!".