Moșii de Toamnă sunt celebrați anual la data de 4 noiembrie, iar această dată este denumită de către credincioși și Sâmbăta Morților, această zi în care se comemorează persoanele decedate picând întotdeauna în prima zi de sâmbătă a lunii noiembrie.
Ce nu trebuie să facem de Moșii de Toamnă 2023?
Moșii de Toamnă reprezintă un moment important pentru credincioși, fiind o zi specială în care să comemoreze și să cinstească persoanele iubite ce au trecut la cele veșnice.
Pregătirile pentru Moșii de Toamnă, mai exact pachetele ce vor fi oferite persoanelor nevoiașe, trebuie să fie pregătite încă din data de 3 noiembrie, mai exact din Ajunul comemorării de la data de 4 noiembrie, fiind un păcat foarte mare ca acestea să nu fie gata până la sfârșitul zilei de vineri.
De Moșii de Toamnă 2023 nu trebuie să se circule noaptea deoarece sufletele persoanelor ce au trecut la cele sfinte circulă neîncetat pe parcursul întregii zile de 4 noiembrie. Se crede că cel mai riscant pentru oameni este să iasă afară atunci când se apropie sfârșitul Moșilor de Toamnă 2023 deoarece atunci este momentul în care persoanele adormite se întorc la morminte, așteptând să se întoarcă la ceruri, relatează gandul.ro .
Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie
Românii nu trebuie nici să măture în această zi sfântă în care se celebrează Moșii de Toamnă 2023, deoarece există o superstiție ce spune că nu e bine să facem această activitate deoarece se crede că ridicăm praful în ochii persoanelor răposate. Nu e bine nici să spălăm în această zi sau să aruncăm gunoiul deoarece se crede că acestea o să ajungă în mâncarea persoanelor decedate.
Nici vizitele nu sunt încurajate în această zi, decât în cazul în care acestea sunt realizate cu scopul de a duce pachete pentru a fi oferite ca pomană. Românii nu trebuie nici să iasă din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.
Mesaje pentru Moșii de Toamnă 2023
„De Sâmbăta Morților, să aprindem o lumânare și să ne rugăm pentru sufletele celor ce nu mai sunt printre noi.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Cu ocazia acestei sărbători ne dăm seama cât de fragilă este viața, de fapt. În această zi, cu umilință și recunoștință, le aducem omagii celor care au plecat dintre noi”
„Cu fiecare zi învățăm să prețuim și să sărbătorim viața. Astăzi ne dedicăm timpul cinstindu-i pe cei care au plecat dintre noi și le dedicăm lor toată recunoștința”
„Este sărbătoare mare astăzi! Cinstim cu drag înțelepciunea și învățăturile celor care au plecat în grădina Domnului. Fie ca această sărbătoare să aducă lumină și înțelegere în sufletele tuturor, dar mai ales în sufletele celor care ne-au părăsit”
Citește și: Pe ce dată pică Sf. Mihail și Gavriil în 2023? Tradiții și obiceiuri pentru această mare sărbătoare
„De Sâmbăta Morților ne adunăm în familie și ne invităm prietenii și rudele pentru a-i cinsti și a-i comemora pe cei dragi. Suntem mai uniți ca niciodată și le transmitem celor plecați dintre noi gândurile noastre sincere”
"Este un moment dureros, dar viața merge înainte. Trebuie să vă găsiți puterea de a vă depăși limita. Condoleanțe și Dumnezeu să îl ierte!"
"Profund îndurerați am aflat de moartea neașteptată a ființei iubite. Nimeni nu este întrebat când dorește să-și ia rămas bun de la această lume."
"Când timpul este pe sfârşite şi o fiinţă dragă ne părăseşte pentru totdeauna. Ai fost pentru noi tot ce ne-am fi putut dori și îți mulțumim pentru toate amintirile pe care ni le-ai lăsat în urma ta. Dumnezeu să te primească în Împărăția Sa. "
"Dumnezeu ni te-a luat mult prea devreme de lângă noi, familia ta, care te-a iubit până în ultimul moment. Suntem devastați de durerea provocată și ne rugăm lui Dumnezeu pentru ca sufletul tău să ajungă într-un loc mai bun.", relatează wowbiz.ro .