Moșii de vară 2023: Când se face pomenirea morților?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 ian 2024, 01:15

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților în 2023 va avea loc în data de 3 iunie

Sursa: freepik.com

Pe ce dată pică Moșii de vară și care sunt tradițiile și obiceiurile acestei zile?

Moșii de vară reprezintă o sărbătoare dedicată persoanelor decedate, care are loc în fiecare an înainte de Rusalii. Ce este bine să împarți în această zi?

Pe ce dată sunt sărbătoriți Moșii de vară 2023?

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților în 2023 va avea loc în data de 3 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Rusaliilor, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. În această zi, în Biserica Ortodoxă sunt oficiate Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice.

Astfel, sunt amintiți părinții, moșii și strămoșii noștri adormiți, se rostesc rugăciuni și cântări pentru ca aceștia să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

Citește și: Săptămâna Luminată 2023: Tradiții și obiceiuri pentru această perioadă

Ziua de sâmbătă a fost aleasă de către Biserica Ortodoxă ca fiind ziua de pomenire a morților. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în mod special pomenirii generale a morților: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", cealaltă "Moșii de vară").

Ce este bine să împarți de Sâmbăta Morților?

Potrivit tradițiilor, pentru a îmbuna sufletele decedaților, care se crede că se întorc supărate de unde au venit, este bine să dai ceva de pomană. În această zi, sufletele se duc în Valea cu Dor și vor găsi tot ce s-a dat de pomană pentru ei, iar cei care nu au găsit nimic, iau țarână în poală și se întorc supărați.

Ideal ar fi ca în această zi să împărțiți vase noi, căni înflorate. Bunicii spun că cel mai bine este ca de toarte cănilor să se lege un mănunchi de flori sau cireșe. Vasele se umplu cu lapte dulce, apă proaspătă, vin sau bere. În satele din zona Moldovei, atunci când se dă apă de pomană, se lasă la fântână un ban, pentru că se zice că apa a fost dobândită cu ajutorul muncii altor persoane, iar dacă nu o plătești, pomana nu este primită.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mâncarea care se împarte de moșii de vară constă în plăcinte, carne de miel, ceapă, usturoi, păsat, lapte cu orez, cireșe, colaci și colivă.

În zona Câmpulungului se dau caș, brânză proaspătă, ouăle cele mai mari și lapte prins.

Gospodinele care cinstesc an de an, suita celor trei sărbători: Moșii de cireșe, Rusaliile şi Sărbătoarea Sfintei Treimi vor fi mai sănătoase, sufletește şi trupește, în comparație cu suratele lor care nu împlinesc datinile strămoșești.

Se mai obișnuiește să se dea de pomană ceapă verde şi usturo i, pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat gospodarii.

Ce rugăciune se rostește în această zi?

„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Citește și: Rusalii 2023: Câte zile libere vom avea?

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Nu încetați a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoșii să câștige iertare, săracii ajutorul, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin!”

Sursă: wowbiz.ro