Moșii de vară 2023: Câte farfurii se împart de Sâmbăta Morților?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 mar 2024, 04:00

Sărbătoarea Sâmbăta Morților sau Moșii de vară reprezintă o sărbătoare a pomenirii morților și are loc sâmbătă 3 iunie.

Sursa: freepik.com

Sărbătoarea Sâmbăta Morților sau Moșii de vară reprezintă o sărbătoare a pomenirii morților și are loc sâmbătă 3 iunie.

Sâmbătă, 3 iunie, sunt sărbătoriți Moșii de vară. Ce este bine să dai de pomană și câte farfurii este bine să împarți?

Ce reprezintă Sâmbăta Morților sau Moșii de vară?

Sâmbăta Morților va avea loc în data de 3 iunie în acest an, fix cu o zi înainte de Sărbătoarea Rusaliilor, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. În această zi, în Biserica Ortodoxă sunt oficiate Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice.

Astfel, sunt amintiți părinții, moșii și strămoșii noștri adormiți, se rostesc rugăciuni și cântări pentru ca aceștia să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

În zona rurală, dar și în unele zone din orașe, ofrandele se împart pentru persoanele sărace sau cele străine. Tradiția spune că nu e bine să dai de pomană rudelor. Nu există o regulă a numărului de vase pe care să le dai de pomană, ci doar să fie noi.

Este important ca mâncarea dată de pomană în ziua de Moșii de vară să fie caldă, proaspătă, deoarece se spune că mirosul bucatelor îi satură pe cei trecuți în lumea de dincolo.

Citește și: Duminica de Rusalii 2023: Tradiții românești pe care trebuie să le respecți în această zi

În unele zone pomana se oferă în vase de lut noi, umplute cu mâncarea și băutura preferată de răposați și se oferă și căni de pomană, împodobite cu flori și cireșe.

Acestea sunt umplute cu vin, suc sau apă îndulcită cu miere.

Preoții săvârșesc slujba de parastas, fiind considerată o slujbă specială, pentru care se face colivă, aceasta simbolizând trupul mortului.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară

Credincioșii care merg la biserică duc de pomană colivă, colaci și fructe care, după ce sunt sfințite de preoți, se dau de pomană, întotdeauna cu o lumânare aprinsă.

Persoanele care primesc pomana de sufletul morților trebuie să rostească "bogdaproste", cuvânt care provine din slava veche, "Bogda prostit", și care înseamnă Domnul să-i ierte (pe morții tăi).

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Credincioșii care merg la mormintele rudelor decedate trebuie să aprindă, obligatoriu, două lumânări deoarece se crede că la flacără lor se încălzesc sufletele morților.

În unele multe localități din țară, în Sâmbăta Morților sau Moșii de vară au loc ritualuri de pomenire mai ales în cimitire. Acolo, mormintele sunt curățate şi împodobite din vreme. La porțile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. În Sâmbăta Morților, au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfințește fiecare mormânt.

Tradiţia spune că la Moșii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găsește bucatele primite de pomană până la Rusalii. Cine nu găsește pomană se retrage trist în mormânt ţinând în brațe crengi cu flori de tei.

Tot în această zi se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoți. Apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală.

Citește și: Moșii de vară 2023: Sâmbăta Morților pică pe 3 iunie în acest an. Tradiții și obiceiuri pentru această dată

Potrivit tradițiilor în seara de sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele. De asemenea, ca să nu ai probleme, este bine să dormi în propria locuință.

Se mai zice că dacă plouă în ziua Moșilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.

Sursă: ziare.com