Moșii de vară 2023: Ce nu este bine să dai de pomană? Aduce mare ghinion

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 19 feb 2024, 02:00

Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară, ziua în care Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiți

Sursa: ziarullumina.ro

Când pică Moșii de vară 2023? Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților.

Moșii de vară 2023, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor.   Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară, ziua în care Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiți.

Dată Moșii de vară 2023 

Moșii de vară 2023, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor.

Creștinii ortodocși vor sărbători Moșii de vară 2023 pe data de 3 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută ca Sărbătoarea Rusaliilor. 

Două din sâmbetele din calendarul creștin ortodox sunt dedicate în mod special pentru pomenirea morților. Este vorba despre Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne pentru Postul Paștelui și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor. 

Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", cealaltă "Moșii de vară"), pentru ca în ele facem pomenirea parinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți. 

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă de Sf Constantin și Elena 2023. E semn de mare noroc, armonie și prosperitate

Ce se dă de pomană de Moșii de vară 

De obicei, de Moșii de vară, se dau de pomană mâncăruri preferate de cel trecut în neființă. Acestea sunt puse în vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De Moșii de vară se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se zice că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În anumite zone ale țării aceasta regăsindu-se și sub denumirea de aburel. 

La biserică, creștinii merg cu colivă, colaci, vin și cireșe pentru binecuvântare.

Și de Moșii de vară, ca în fiecare sâmbătă de pomenire a morților, nu este bine să dai de pomană alcool, cu excepția vinului care se duce la biserică pentru a fi sființit și nici țigări! 

Potrivit obiceiurilor și tradițiilor, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de vară, este bine să oferim persoanelor nevoiașe poamană caldă, deoarece aburul și mirosul merindelor ajung astfel la cei care au plecat din lumea aceasta. 

Citește și: Sărbătoare 25 mai 2023: Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Calendar ortodox

Cine nu poate da de pomană 

În tradiția populară se spune că nu oricine are persoane decedate în familie poate să dea de poamnă, ci la un parastas trebuie să împartă prinoasele (colivă, vin, colaci, pachete cu alimente, etc) o femeie văduvă, cu experiență și nicidecum o persoană tânără.

De asemenea, se spune că nu este bine să primești pomană de la o femeie însărcinată, iar cei care urmează să devină socri sau miri nu au voie să împartă până după nuntă, altfel vor atrage mare ghinion asupra casei. 

Preoții spun însă că de pomană poate da oricine, iar în Biblie nu scrie nicăieri ce, cât și cui să dăm de pomană.