Moșii de vară 2023: Sâmbăta Morților pică pe 3 iunie în acest an. Tradiții și obiceiuri pentru această dată

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 02 mar 2024, 00:00

Tradiții, obiceiuri și rânduieli în Sâmbăta Morților

Sursa: freepik.com

Moșii de vară 2023. Tradiții, obiceiuri și rânduieli în Sâmbăta Morților.

Moșii de vară 2023, sărbătoare dedicata pomenirii morților, are loc pe data de 3 iunie. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. 

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri

Unul dintre cele mai importante obiceiuri de Moșii de vară 2023 este datul de pomană.

Încă de dimineață, credincioșii merg la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a participa la parastasul pentru pomenirea celor adormiți. 

Tradiţia spune că începând din  Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise.

În acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viaţa veşnică au călătorit libere prin locurile unde au trăit.

În Sâmbăta Moşilor de vară, sufletele lor sunt triste deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo şi să-i părăsească  pe cei dragi. 

Tradiția creştină spune că este bine ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă liniştite în mormintele din care au plecat şi să se împace cu această situaţie. De aceea, rudele celor comemoraţi trebuie să le facă pomeni şi să respecte tradiţiile familiei. 

Citește și: Mesaje pentru Moșii de vară 2023: „Să aprindem o lumânare de Sâmbăta Morților pentru cei plecați dintre noi”

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ce e bine să dai de pomană de Moșii de vară

De Moșii de vară 2023 se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.

Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se zice că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În anumite zone ale țării aceasta regăsindu-se și sub denumirea de aburel. 

La biserică, creștinii merg cu colivă, colaci, vin și cireșe pentru binecuvântare. 

Tot ceea ce se dă de pomană de Moșii de vară trebuie să fie nou şi proaspăt. De mâncare se obișnuiește să se gătească orez cu lapte sau griş cu lapte, iar cănile sunt umplute cu vin, apă sau lapte, de torţile lor atârnându-se de obicei cireşe. 

În zona Moldovei se găsesc vase de lut speciale în care se împarte mâncarea, cu ocazia Moșilor de vară Aceste vase, numite "moșoaice", de la "Moși", sunt întotdeauna de culoare neagră si au un pronunțat caracter ritual, potrivit crestinortodox.ro. Vasele de pomană au forme și dimensiuni diferite. Ele au întotdeauna o toartă si nu depășesc capacitatea de un litru. Prin forma, conținutul și destinația lor, vasele de pomană sunt obiecte unice, cu o puternică încărcătura simbolică. 

Citește și: Ce trebuie să spui când dai sau primești de pomană?

Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de vară 2022,  femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, şi „se întorc”  în casa celor care i-au dăruit. 

Tot în sâmbăta Moșilor de vară, gospodarii obișnuiesc să dea de pomană ceapa și usturoi verde, pentru ca grădina lor să fie roditoare.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?