Mosii de vara, zi dedicata pomenirii mortilor, sunt sarbatoriti in fiecare an sambata, inainte de duminica Rusaliilor. In cursul anului bisericesc mai exista o singura zi dedicata unui astfel de eveniment, este vorba despre sambata de dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati.
In cadrul acestei sarbatori se face o pomenire generala a mortilor, rostindu-se rugaciuni si cantari speciale pentru ca duhurile lor sa se bucure de darurile Duhului Sfant.
Mosii de vara: data mosii de vara 2020
In acest an mosii de vara se sarbatoresc in data de 6 iunie, in sambata de dinaintea Rusaliilor. In toate bisericile va fi oficiata Sfanta Liturghie, iar dupa se va face slujba de pomenire a celor adormiti, in care se vor rosti rugaciuni speciale.
De regula familiile celor adormiti impart coliva dar organizeaza si pomeni, dand mancare pentru sufletul celor plecati dintre noi. Se spune ca in aceasta zi este bine sa imparti primul fel de mancare pe care il gusti. Ca pomana se pot da si lucruri si obiecte, insa ce se imparte trebuie sa fie nou si proaspat.
Citeste si: Ce pățești dacă te cerți cu cineva de Rusalii
Mosii de vara: data la care se tin in urmatorii 4 ani
Mosii de vara se sarbatoresc in fiecare an in sambata de dinaintea duminicii Rusaliilor, asa cum se arata in calendarul ortodox. Iata si datele la care vor avea loc mosii de vara in urmatorii patru ani:
2020: 6 iunie
2021: 19 iunie
2022: 11 iunie
2023: 3 iunie
2024: 22 iunie
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Mosii de vara: data la care trebuie sa respectam o serie de traditii si obiceiuri
Sarbatoarea mosilor de vara aduce cu ea si o serie de traditii si obiceiuri pe care este bine sa le respectam. Spre exemplu, in anumite zone din tara, cu ocazia mosilor de vara se dau de pomana cani, oale, strachini de lut sau vase de lemn umplute cu lapte, vin sau mancare gatita. Facand acest lucru se spune ca mortii vor avea ce sa bea si sa manance pe lumea cealalta.
Motivul pentru care in multe zone din tara pomana se da in vase de lut este acela de a ne reaminti ca oamenii se intorc in pamant dupa ce vor muri. In multe zone din tara, mosii de vara aduc impartirea mancarii calde. De obicei se gatesc si se impart mancaruri agreate de cei care nu mai sunt printre noi.
Mosii de vara: data de dupa aceasta sarbatoare, adica duminica Rusaliilor, aduce o noua pomenire pentru ei. In alte zone din tara se imparte orez cu lapte, aceasta pomana fiind destinata celor uitati de familie si rude, care nu au fost pomeniti in slujba de sambata.
Citeste si: Calendar ortodox iunie 2020. Lucruri interzise in prima luna de vara
Mosii de vara: data in care nu trebuie sa faci anumite lucruri
Tot in ziua in care se sarbatoresc mosii de vara este bine sa nu faci anumite lucruri, daca vrei sa iti mearga bine restul anului. Spre exemplu se spune ca nu trebuie sa dormi afara sau sa te duci la o fantana sa scoti apa, deoarece in vazduh sunt sufletele celor care nu mai sunt printre noi.
In unele zone din tara nu trebuie sa scoti gunoiul afara atunci cand se sarbatoresc mosii de vara. Se spune ca daca faci acest lucru gunoiul poate ajunge la morti, in locul mancarii impartite la pomana. Traditia mai spune ca femeile nu ar trebui sa munceasca atunci cand sunt mortii de vara. In caz contrar mainile lor vor amorti.
Se mai spune si ca femeile care vor face pomana cand sunt mosii de vara vor imbatrani mai greu si vor avea mereu un suflet tanar.