MOSTENIREA UNICA lasata de o familie de POLONEZI VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 03 sep 2021, 10:40

Familia Mociulschi a venit din polonia si s-a stabilit in Romania in urma cu doua secole. Zona Brailei este cea care i-a infiat pe polonezi si unde ei si-au cladit o viata si un rost.

 Si continua sa faca acest lucru, desi tara nu i-a rasplatit cu acelasi respect. Averea familiei a fost confiscata, conacul a fost lasat in paragina pentru ca in final sa fie distrus complet de cutremur. Dupa revolutie, membrii familiei au inceput incet sa-si recapete bunurile. Demersul este unul greoi dar nu ii sperie.

Si nu se intorc in Polonia unde traiesc alti membri ai vechii famili aristocrate. Pentru Adrian Mociulschi, Romania ramane tara sa.O
tara in care scrie carti, in care preda si in care ii place sa se implice in proiecte culturale.

 Si fiecare intilnire cu el sta sub semnul dorintei de a lasa acestei tari o mostenire mai importanta decit orice .Zilele trecute ne-a propus sa cunoastem un loc special .Ne-am intilnit in afara bucurestiului, in comuna popesti leordeni. Multi dintre noi am trecut pe-acolo fara sa stim ca atit de aproape de capitala exista o minastire de calugarite iezuite...Minstirea
Sf. Maria.

Pasii lui Adrian Mociulschi ne poarta spre biserica din incinta minastirii .Un loc sacru si in acelasi timp un loc foarte apropiat sufletului lui. Aici, familia sa a lasat o mostenire unica. Mama sa, artistul plastic Amelia Mociulshi a creat o serie de lucrari pe sticla, intr-o tehnica unica la nivel mondial. Lucrarile ei au acel altceva pe care nu il poate da hirtia sau lemnul. Sticla, sub bagheta ei magica prinde viata si lumina pe care o daruieste mai departe. Toate lucrarile ei sunt vii.


Iar tehnica prin care au capatat contur aceste vitralii este una speciala. Totul este natural, toate materialele folosite. Artista Amelia Mociulschi a folosit perfectiunea naturii aducind-o in fata noastra pe transparent sticlei . 

A lucrat mai mult de un deceniu la aceste vitralii fiind constienta ca numai arta este cea care rezista in fata mortii . Aceste vitralii prind viata la fiecare raza de lumina.

Toti cei care vad operele de arta, ramin impresionati de talent, tehnica si daruire. Vizita
noastra in acest loc sacru nu se putea termina fara a vea parte si de muzica. Muzica sacra.

 

Taguri:

Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.