Motivele pentru care Austria s-a opus intrării României în Schengen: „Este o problemă de securitate”

Autor: Lavinia Medrea

Motivele pentru care Austria s-a opus intrării României în Schengen

Sursa: Twitter erichmocanuTV

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a reiterat explicația pentru care țara s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, suferind un val de critici internaționale.

Cancelarul a motivat refuzul Austriei  invocând motive de securitate. Blocarea din partea Austriei a fost criticată la nivel internațional, inclusiv de ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, cât și de guvernele de dreapta din Italia și Ungaria. România a luat măsuri diplomatice dure, rechemându-și ambasadorul din Austria pentru consultări, relatează Die Presse.

Motivele pentru care Austria s-a opus intrării României în Schengen

„Nu va exista nicio extindere (Schengen) atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: România nu intră în Schengen de la 1 ianuarie! Austria și Olanda au votat împotriva extinderii frontierelor

Politica de azil eşuată a UE a cauzat această situaţie. Ameninţările şi argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei.

Atât timp cât 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate şi trebuie rezolvată odată”, a declarat Karl Nehammer.

România așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani

Ministerul austriac de Interne a citat, de asemenea, o serie de cifre pentru a motiva împotrivirea Austriei:

Citește și: Câți bani pierde anual România, după ce a ratat intrarea în Spațiul Schengen. Florin Spătaru: „Aceste fonduri sunt necesare”

  • 40% dintre migranţi ar veni la Belgrad cu avionul şi apoi ar ajunge în Austria cu ajutorul traficanţilor prin Serbia şi Ungaria sau prin Serbia, România şi Ungaria
  • 40% vin în Austria pe cale terestră din Turcia, prin Bulgaria sau România şi Ungaria.

„Din punct de vedere pur geografic, Bulgaria nu este o rută relevantă pentru persoanele care călătoresc fără viză în Serbia. Şi doar trei la sută dintre toţi solicitanţii de azil din Austria iau ruta prin România.

Faptul că Austria dă vina pe România şi Bulgaria, dar nu şi pe Ungaria sau Croaţia, este iraţional şi ipocrit”, a scris Judith Kohlenberger, pe Twitter.

Ministerul de Interne a contrazis cele trei procente citate de expertă, cu toate că România a mai acuzat, în trecut, că Austria dă cifre false.

România așteaptă să intre in spațiul Schengen de 11 ani. Deși 26 de state membre ale UE ne-au sprijinit, intrarea nu a fost posibilă din cauza Austriei și a Olandei, care s-a opus intrării în spațiu a Bulgariei.