Guvernul a decis să crească valoarea tichetelor de masă, conform anunțului făcut de Nicolae Ciucă: „Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei și ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie”.
Motivul pentru care angajații primesc tichete de masă cu valori diferite
Conform legii, se pot decide valori diferite ale tichetelor de masă dacă angajatorul reglementează astfel prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern cu organizațiile sindicale/reprezentanții salariaților/salariați.
„Deşi nu reprezintă principalul criteriu pe care îl au în vedere atunci când aleg să accepte un job nou, structura pachetului de beneficii extrasalariale a devenit din ce în ce mai importantă pentru candidaţi, mai cu seamă în ultimii ani, de când companiile au început să diversifice componenţa acestor pachete şi să acorde o atenţie sporită personalizării lor în funcţie de nevoile angajaţilor.
Citește și: Veste bună pentru români: A fost anunțată data când intră cei 250 de lei pe cardurile de alimente
În 2023, 44% dintre angajatori au rezervat un buget lunar cuprins între 400- 800 de lei per angajat, 20% sub 400 de lei, 15% între 800- 1.200 de lei şi 13% peste 1.200 de lei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
„Ierarhia celor mai des oferite beneficii este aproape identic oglindită în ierarhia celor mai apreciate beneficii. Astfel, angajaţii spun că favoritele lor sunt tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanţă, tichetele de vacanţă şi zilele suplimentare libere. Deşi nu se află pe locuri fruntaşe, în continuare rămân apreciate decontarea transportului, masa de prânz oferită de companie sau abonamentele la sală”, a declarat Raluca Dumitra, head of marketing.
Modificări privind tichetele de vacanță pentru angajații din privat
Întrebaţi cum consideră că arăta beneficiile viitorului, 38,4% declară că vor fi flexibile, 28% declară că vor fi alese de angajat, 21,2% declară că vor rămâne la fel, iar 10% spun că se vor transfera doar în experienţe digitale.
Citește și: Anumite vouchere de vacanță vor expira în curând. Până la ce dată mai pot fi folosite acestea?
„Vedem cum trendurile ne duc către un univers al flexibilităţii chiar şi atunci când vorbim de beneficii extrasalariale. Rezultatele studiului ne arată că 93% dintre angajaţi vor să aibă libertate totală în alocarea bugetului de beneficii, în funcţie de ce li se potriveşte. Iar oamenii de HR sunt pe aceeaşi lungime de undă cu angajaţii, 72% iau în considerare implementarea unei platforme care să ofere flexibilitate şi personalizarea pachetului de beneficii. Beneficiile viitorului vor fi flexibile şi alese de către angajat, susţin, în egală măsură, atât angajaţii, cât şi angajatorii. Intrăm într-o nouă eră a beneficiilor, în care angajatul este actorul principal, pe această scenă de redefinire a muncii”, spune Loredana Vătăvoiu, Marketing Director.