Motivul pentru care ar trebui să consumi superfructul verii: Cea mai bună rețetă de prăjitură răsturnată cu cireșe

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 mai 2024, 09:54

Motivul pentru care ar trebui să consumi cireșe

Sursa: pexels.com și pixabay.com

Ce beneficii aduce consumul de cireșe pentru organism? Cea mai bună rețetă de prăjitură cu cireșe.

Începe sezonul cireșelor, iar consumul acestora aduce multe beneficii organismului uman. De asemenea, gospodinele adoră să prepare dulcețuri și prăjituri pentru cei mici. Iată de ce este bine să consumăm cireșe:

De ce este bine să consumăm cireșe?

Cireșele sunt fructe dulci care au numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Cireșele au un conținut bogat de vitamina C și alte substanțe utile organismului, ce acționează ca antioxidanți. În acest material abordăm subiectul și evidențiem beneficiile, proprietățile și eventualele contraindicații pentru consumul acestor fructe.

Oamenii adoră consumul de cireșe proaspete, dar și sub formă de băuturi, jeleuri, gemuri, dulcețuri, în prăjituri, salate și budinci. Unele persoane consideră cireșele medicamente utile pentru tratarea cancerului, osteoartritei, bolilor de inimă etc. Atenție: nu există suficiente dovezi științifice care să susțină aceste variante și efectele benefice asupra sănătății, motiv pentru care cireșele pot fi consumate cu moderație.

Îți prezentăm în continuare care sunt beneficiile și proprietățile acestor fructe dulci.

Cireșele sunt fructe cu un conținut bogat în antioxidanți. Acțiunile benefice pe care acești antioxidanți le pot avea asupra organismului vizează împiedicarea procesului de îmbătrânire. Antioxidanții sunt benefici în lupta cu radicalii liberi, care duc la îmbătrânire prematură și chiar la stres oxidativ.

Betacarotenul este pigmentul portocaliu-roșcat existent în multe fructe, printre care și în cireșe. Acesta este motivul pentru se crede că aceste fructe au un efect antiinflamator, anticancerigen și previn îmbătrânirea.

Citește și: Vară 2023: Trei rețete de limonadă care te pot ajuta să treci mai ușor peste caniculă. Cine a inventat limonada?

Unele studii realizate la nivel local, cu număr mic de participanți, utilizând suc și praf de cireșe au arătat că ar putea să existe o legătură directă între antioxidanții din cireșe și diminuarea durerii și reducerea inflamației care apare după efort susținut la sportivi.

Totul cu mențiunea că efectele ar fi putut fi aceleași și în cazul oamenilor care depun un efort fizic intens și se pot trezi cu dureri musculare apoi.

Cireșele conțin puține calorii, dar o cantitate mare de apă, motiv pentru care pot fi indicate în curele de slăbire pentru că favorizează eliminarea toxinelor din corp. Pentru că au multe vitamine și minerale, cireșele sunt benefice pentru susținerea organismului în momentul în care este pus în fața unui deficit caloric, dar nu suplinesc un stil de viață sănătos.

Consumul de cireșe poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, gratie compușilor vegetali din aceste fructe, alături de melatonina, responsabilă pentru inducerea somnolentei. Totuși, studiile sunt încă la început și este nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma aceste efecte.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce beneficii aduce consumul de cireșe pentru organism?
[Sursa: pexels.com]

Fructele, alături de legume și un stil de viață sănătos, contribuie decisiv la reducerea riscului apariției bolilor de inimă și ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum? Prin conținutul crescut de antioxidanți și existența potasiului care ajută la eliminarea sodiului din organism.

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Pentru că tot este sezonul acestor fructe minunate vă propunem una dintre cele mai bune rețete de prăjituri cu cireșe.

Ingrediente:

 

  • - Cireșe fără sâmburi 750 g
  • - Zahăr 150 g
  • - Amidon alimentar 1 lingură
  • - Ouă 2 bucăți
  • - Unt topit 70 g
  • - Esență de vanilie 2 lingurițe
  • - Făină albă 170 g
  • - Praf de copt 1 linguriță

 

Mod de preparare:

Începeți prin a rade coaja de lămâie (doar partea galbenă și fină) și a stoarce zeama. Spălați cireșele și curățați-le de sâmburi, asigurându-vă că rămân cât mai întregi. Într-un castron, amestecați cireșele curățate cu zeama de lămâie, 3 linguri de zahăr și 1 lingură de amidon. Asigurați-vă că compoziția este uniformă și lăsați-o deoparte pentru moment, pentru a pregăti aluatul.

Ungeți o formă rotundă cu diametrul de aproximativ 26 cm și acoperiți-o cu hârtie de copt, asigurându-vă că aceasta are borduri ridicate și acoperă și marginile tăvii. Într-un alt bol, bateți ouăle împreună cu restul de zahăr (3 linguri), esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Adăugați untul topit și amestecați bine.

Încorporați făina și praful de copt, amestecând până obțineți un aluat dens și omogen, fără cocoloașe. Turnați amestecul de cireșe în tava pregătită, asigurându-vă că acestea acoperă uniform fundul tăvii într-un singur strat. Peste cireșe, turnați aluatul, distribuindu-l uniform cu ajutorul unei linguri. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 40-45 de minute, sau până când blatul devine frumos rumenit.

Prăjitură de cireșe 
[Sursa: pixabay.com]

Citește și: Prăjitură cu caise: O reţetă delicioasă de vară. Iată cât de simplu se prepară

După ce prăjitura este gata, lăsați-o să se răcească în tava timp de 30-40 de minute. Apoi, acoperiți tava cu o farfurie, puneți farfuria cu dosul în sus și întoarceți-o cu grijă, astfel încât prăjitura să cadă pe farfurie cu stratul de cireșe în sus. Lăsați prăjitura să se răcească complet pe masă timp de 2-3 ore, pentru a permite blatului să se îmbrace cu siropul natural de la cireșe.

După ce s-a răcit complet, feliați prăjitura și serviți-o cu plăcere! Această prăjitură răsturnată cu cireșe este fragedă, aromată și absolut delicioasă- o adevărată încântare pentru simțurile dumneavoastră!