Motivul pentru care persoanele înstărite părăsesc Norvegia. Decizia guvernului i-a determinat să plece cât mai repede

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 11 apr 2023, 18:44

Decizia guvernului i-a determinat să plece cât mai repede

Sursa: PixaBay

Un număr record de norvegieni foarte înstăriți abandonează Norvegia pentru țări cu taxe scăzute, după ce guvernul de centru-stânga a crescut impozitul pe avere la 1,1%.

Mai mult de 30 de miliardari și multimilionari norvegieni au părăsit Norvegia în 2022, potrivit unui studiu realizat de ziarul Dagens Naeringsliv. Este de așteptat ca și mai multe persoane înstărite să plece în acest an din cauza majorării impozitului pe avere din noiembrie, ceea ce va costa guvernul zeci de milioane de euro din încasările fiscale pierdute.

Motivul pentru care persoanele foarte înstărite părăsesc Norvegia

Mulți s-au mutat în Elveția, unde taxele sunt mai mici. Printre cei careu au plecat se numără pescarul miliardar Kjell Inge Røkke, devenit magnat industrial, care s-a mutat în orașul Lugano, de limbă italiană, chiar după graniță de la Lacul Como, locul său preferat de distracție, și de capitala modei, Milano.

Røkke, în vârstă de 64 de ani, este al patrulea cel mai bogat norvegian, cu o avere estimată la aproximativ 19,6 miliarde de coroane norvegiene.

Citește și: Data la care românii primesc voucherele de 250 de lei și pachetele cu alimente în aprilie. Anunțul făcut de Marcel Boloș

„Am ales Lugano să fie noua mea reședință- nu este nici cea mai ieftină, nici nu are cele mai mici taxe- dar, în schimb, este un loc grozav, cu o poziție centrală în Europa...

Pentru cei apropiați de companie și pentru mine, sunt doar la un clic distanță”, a declarat acesta, citat de The Guardian.

Mutarea lui va costa Norvegia aproximativ 175 de milioane de coroane norvegiene în venituri fiscale pierdute pe an. Anul trecut, Røkke a fost persoana fizică cu cele mai mari impozite din țară. Dagens Næringsliv a calculat că acesta a plătit aproximativ 1,5 miliarde de coroane norvegiene în impozite din 2008 încoace.

Plecarea în Elveția vine în urma unei creșteri relativ mici a impozitelor care vizează super-bogații țării, care se confruntă cu taxe pe avere atât la nivel local, cât și la nivel de stat. Aceasta include un impozit municipal de 0,7% pe activele care depășesc 1,7 milioane de coroane norvegiene pentru persoanele fizice sau 3,4 milioane de coroane norvegiene pentru cupluri. Există, de asemenea, o rată de impozitare a averii la nivel de stat de 0,3% pentru activele de peste 1,7 milioane NOK.

În noiembrie, guvernul a crescut rata de stat la 0,4% pentru activele care depășesc 20 de milioane de coroane norvegiene pentru persoanele fizice și 40 de milioane de coroane norvegiene pentru cupluri, ridicând rata maximă a impozitului pe avere la 1,1%.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Persoanele care au părăsit țara ar avea o averde de peste 600 de miliarde 

Ole Gjems-Onstad, profesor emerit la Școala de afaceri norvegiană, a declarat că a estimat că cei care au părăsit țara au o avere totală de cel puțin 600 de miliarde de coroane norvegiene.

„În opinia mea, este un pic ca și Brexit. Norvegia nu are o mare tradiție de autodepășire, iar valul de antreprenori care se mută în străinătate a venit ca un fel de șoc.

Citește și: Pe ce dată vor fi încărcate voucherele sociale, în luna aprilie. Milioane de români primesc o nouă tranșă în valoare de 250 de lei

D upă cum știți, unii politicieni dau vina pe cei bogați care se mută, dar cred că multor oameni obișnuiți pur și simplu nu le place că cei mai buni investitori ai noștri pleacă”, a spus acesta.

Tord Ueland Kolstad, un investitor în domeniul imobiliar și al creșterii somonului, cu o avere de aproximativ 1,5 miliarde de coroane norvegiene, s-a mutat de la Bodø, în nordul Noway, la Lucerna, în Elveția. „Nu era ceea ce îmi doream, dar regulile fiscale înăsprite și sporite ale actualului guvern înseamnă că eu, în calitate de fondator și proprietar responsabil, nu am de ales”.

„Dacă v-ați bucurat de succes și v-ați îmbogățit în Norvegia, sperăm că veți rămâne și veți continua să luați parte la societatea norvegiană.

Noi îi încurajăm pe norvegieni să reușească să creeze valoare și să devină bogați. Și credem că modelul norvegian, cu un sistem public puternic de protecție socială și un nivel ridicat de educație, sunt factori importanți pentru a face posibil acest succes.

Modelul norvegian este că toată lumea ar trebui să contribuie în funcție de capacitate și, prin urmare, cei care au o capacitate mai mare de a plăti taxe, ar trebui să plătească puțin mai mult”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului de Finanțe, Erlend Grimstad, care speră ca „bogații” Norvegiei să revină cât mai curând în țară.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.