Motivul pentru care românii primesc facturi uriașe la curent

Author: Bianca Hriscu

Motivul pentru care românii plătesc facturi mari la energie electrică

Sursa: unsplash, pixabay

În ultima perioadă, tot mai mulți români reclamă că plătesc facturi exagerat de mari la curent și cer ajutorul autorităților pentru a gestiona această situație. Iată care este motivul pentru care românii plătesc facturi uriașe la energie electrică.

Facturile la energie electrică și gaze au explodat în ultima perioadă, iar tot mai mulți români întâmpină dificultăți atunci când vine vorba despre achitarea acestora. Astfel, după liberalizarea pieței, românii primesc facturi uriașe la curent, astfel că ajung de multe ori să ceară explicații pentru a afla care sunt motivele pentru care facturile au crescut atât de mult comparativ cu anii precedenți. 

Tot mai mulți români au primit în cutiile poștale facturi uriașe la energie electrică

Facturile la energie electrică le dau mari bătăi de cap românilor, mulți dintre ei având un adevărat șoc în momentul în care au primit facturile în cutia poștală. Aceste facturi sunt mult mai mari față de lunile precedente, ceea ce înseamnă dificultăți de plată. Nu e de mirare că, în cele mai multe dintre cazuri, românii ajung să le ceară socoteală furnizorilor, având în vedere că nu își pot plăti facturile la energie electrică, mai ales atunci când acestea sunt chiar și de 2

ori mai mari decât venitul lor lunar.

Pentru a se asigura că plătesc facturi mai mici la energie electrică, românii trebuie să reducă, pe cât posibil, consumul de energie pentru a se încadra în limita pentru plafonare. În acest sens, românii sunt sfătuiți să scoată din priză aparatele pe care nu le folosesc, să își monteze becuri economice și să opteze pentru electrocasnice de ultimă generaţie, cu un consum redus de energie.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Românii pot primi ajutor de încălzire pentru anul 2022-2023. Care sunt documentele necesare

Care este motivul pentru facturile uriașe primite de consumatori?

Deși au încercat să facă economii în ultima perioadă, foarte mulți români au primit facturi uriașe la energie electrică, iar acum încearcă să găsească o explicație pentru această situație deranjantă.

Ei bine, motivul pentru care consumatorii primesc facturi uriașe la curent este calcularea acestora în funcție de consumul mediu lunar de anul trecut. Mulți dintre români nu știu că este luat în calcul consumul mediu lunar de anul trecut, astfel că dacă depășesc pragul de consum impus de autorități pentru a primi compensarea, atunci vor plăti facturile la prețul din contract, cel hotărât după liberalizarea pieței. 

Începând cu luna septembrie, pragul de consum a fost redus de la 300 la 255 de kWh, ceea ce înseamnă că pentru a plăti facturi mai mici la energie electrică, românii trebuie

să consume sub 255 de kWh într-o lună. Dacă depășesc acest prag chiar și cu 2-3 kilowaţi, atunci facturile pot ajunge să se dubleze, urmând să fie calculate la prețul din contract.

În cazul persoanelor care primesc facturi uriașe la energie electrică, chiar și de 7000-8000 de lei, furnizorul poate accepta eşalonarea datoriei.

După ce primesc facturile la energie electrică, consumatorii se pot adresa furnizorului fie printr-o sesizare, fie telefonic.

În cazul în care nu primesc un răspuns clar, atunci pot depune o plângere la ANRE.

Citeste si: Ce taxe ar putea fi eliminate în 2023. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunare, începând cu anul viitor