În inima familiei Sârbu-Ponta s-a desfășurat un capitol de iubire și solidaritate, o poveste delicată a adopției ce a adus o nouă rază de lumină. În tăcerea lor generoasă, cei doi părinți au deschis ușile pentru o mică inimă, îmbrățișând cu căldură calea către o nouă viață plină de speranță și bucurie.
Decizia adopției micuței Maria, luată de Daciana Sârbu și Victor Ponta
Victor Ponta, a anunțat în anul 2020, în cadrul emisiunii "40 de întrebări cu Denise Rifai", că are trei copii și nu doi, așa cum se știa inițial.
Decizia de a adăuga un nou membru la familia lor a fost luată în urma unui consiliu de familie, în care și copiii biologici ai cuplului, Andrei și Irina, și-au exprimat dorința de a avea o soră. „Andrei a spus că «Sigur, sunt pregătit să îi dau camera mea».
Potrivit totuldespremame.ro, procesul de adopție a fost unul anevoios, dar cuplul a ales să adopte un copil din lista celor greu adoptabili, având în vedere dorința Irinei de a avea o soră.
Daciana a subliniat că nu căutau perfecțiune, ci să ofere iubire și sprijin, fiind pregătiți să facă față oricăror provocări.Citește și: Daciana Sârbu, invitată duminică, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”
Maria a fost alegerea lor pentru că Daciana a simțit o asemănare notabilă cu Victor Ponta. „Când am văzut-o prima dată am spus că este o asemănare mult prea evidentă și îi râdea toată fața.
Am zis că e un copil vesel. Le-am și spus că nu vreau să mai vedem pe altcineva. Am găsit un chip comun care radia bucurie și așa este. Este cel mai vesel copil", a mărturisit Daciana.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Daciana Sârbu a ținut să precizeze și că: „Nu am avut criterii. Dosarul există şi această cerere în care spui vârsta şi alte lucruri. Noi ne-am dorit să fie fată și atât. Noi ne-am îndreptat spre copiii greu adoptabili pentru că nu a contat nici ce probleme au avut, nici de ce erau pe acea listă. Eram pregătiți pentru orice fel de copil, nu ne-am dorit un copil perfect, o situație ideală.
Ne-am dorit să putem să oferim iubire, pentru că aveam de oferit și trecând prin câte am trecut noi, așa ca familie, nu am considerat că o situație dificilă ar fi fost imposibil de dus.”Cum a decurs procesul de adaptare?
Adaptarea Mariei la noua familie a presupus eforturi considerabile, iar procesul a fost dificil pentru ambele părți. Copila a avut nevoie de terapeuți pentru a depăși dificultățile anterioare adopției. „Adopția e ca un pelerinaj, mergi în genunchi, într-o luptă cu tine și cu tot ce ți s-a întâmplat și ai crezut până atunci", a subliniat Daciana Sârbu, recunoscând că au existat momente de îndoială și că sprijinul lui Victor Ponta și al unui psiholog au fost esențiale în această călătorie.
Povestea culminează cu un Crăciun de neuitat, în care Maria și-a exprimat bucuria sinceră a primirii cadourilor de la Moș Crăciun. Familia Sârbu-Ponta continuă să trăiască această experiență cu intensitate și dedicare, aducând în prim-plan frumusețea adopției și importanța oferirii unei șanse la o viață mai bună copiilor abandonați.
O lege a adopției care facilitează noile începuturi
Povestea familiei Sârbu-Ponta vine în contextul unei schimbări legislative în România. Legea nr. 268/2020 a adus modificări care simplifică procedura de adopție, prelungind valabilitatea atestatului de adoptator și facilitând identificarea rudelor în proces. Adoptatorii beneficiază acum de sprijin financiar pentru îngrijirea copiilor adoptați, iar legea deschide uși pentru adopția copiilor mai mari de 14 ani.
Astfel, într-un context în care adopția devine o cale de împlinire familială, familia Sârbu-Ponta își împărtășește cu generozitate experiența, sperând să inspire și alți părinți să ofere o șansă la fericire copiilor aflați în nevoie. Povestea lor rămâne un exemplu de iubire, deschidere și curaj în fața provocărilor, construind astfel un viitor mai luminos pentru Maria și pentru oricare alt copil care își dorește o casă plină de dragoste și susținere.