Mucenici moldovenești de post: o rețetă de mucenici pufoși și delicioși

Autor: Cristina Mocanu

Noi va propunem rețeta de mucenici moldovenești de post cu care îi veți impresiona pe cei dragi.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Mucenici

Pe data de 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 de Sfinți Mucenici.

Atât copiii, cât și adulții, adoră să savureze mucenicii indiferent dacă sunt muntenești sau moldovenești. Și pentru că în această perioadă este Postul Paștelui, noi va propunem rețeta de mucenici moldovenești de post cu care îi veți impresiona pe cei dragi.

Cine au fost cei 40 de mucenici?

Potrivit Bisericii Ortodoxe, Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia.

Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni. Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Pentru că toți au refuzat să renunțe la creștinism, acesta a poruncit să fie uciși cu pietre. Asta nu s-a întâmplat, pentru că pietrele aruncate se întorceau împotriva celui ce le arunca.
Apoi, a poruncit sa fie aruncați într-un iezer, însă cei 40 de mucenici au supraviețuit și acestei încercări. Agricolae a ordonat în cele din urmă uciderea lor, arderea trupurilor și aruncarea rămășițelor într-un râu unde nimeni să nu le găsească.

Citește și: 9 martie: Ziua celor 40 de Mucenici și Ziua Bărbatului la români. Mesaje și urări pentru această zi de sărbătoare

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, cifra 8 este simbol al infinitului și al echilibrului cosmic. Semnul pare să-și aibă originea în neolitic, în ritualurile de marcare a anului nou celebrat la echinocțiul de primăvară, cifra 8 fiind o reprezentare plastică a zeului indo-european antropomorf. Forma de 8 a mucenicilor mai poate fi interpretată ca și cununa pe care dumnezeu a așezat-o pe capul fiecărui mucenic în noaptea în care au stat în lacul înghețat.

Citește și: Mucenici muntenești- rețeta specială pe care să o prepari azi. De ce se pot manca doar pe 9 martie?

Rețeta de mucenici moldovenești de post

Ingrediente:

 

- 500 g faină;

- 25 g drojdie proaspătă/7 g drojdie uscată;

- 70 ml ulei;

- 100 g zahăr;

- 260 ml lapte de soia/lapte de vacă/apă;

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- 1 vârf cuțit sare;

- 1 linguriță plină cu coajă de portocală rasă;

- cca 100 – 150 g nucă măcinată;

- 4-5 linguri miere.

 

Mod de preparare:

Punem făina într-un vas, iar în centrul ei adăugăm drojdia dizolvată în laptele sau apa călduță, uleiul, zahărul și coaja rasă de portocală.

Frământăm până când aluatul prinde consistență, apoi adăugăm un vârf de cuțit de sare și frământăm până obținem un aluat elastic. Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit, într-un loc cald, până îți dublează volumul. Formăm șnururi lungi, și nu foarte subțiri, de aluat din care formăm ulterior mucenici în formă de 8. Punem mucenicii de post în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm o distanță de câțiva cm între ei.

Lăsăm mucenicii moldovenești de post la crescut 1 oră, acoperiți cu un șervet, într-un loc călduț, apoi îi ungem cu puțin lapte de soia sau apă călduță.

Coacem mucenicii moldovenești în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 15-20 minute.

La final mucenicii pot fi unși cu miere. Aceasta trebuie să fie ușor fluidă, dar rețineți faptul că dacă o încălziți pe foc, poate deveni toxică.

Pentru cei care îi doresc însiropați, punem într-o crăticioară 600 ml apă și 250 g zahăr și fierbem până când zahărul se dizolvă complet. Adăugăm coajă de lămâie rasă și esență de rom, dacă doriți, apoi acoperim crăticioara cu un capac și lăsăm siropul să se răcească. Scufundăm mucenicii ușor călduți, în sirop, cca 1 minut, apoi îi așezăm într-o tavă și îi lăsăm cca 30 de minute. Îi ungem cu miere și apoi presărăm nucă măcinată. Pentru cei care doresc se poate presăra și puțină scorțișoară.

Sursă: lauraadamache.ro