Mucenici moldovenești. Secretul bunicii pentru a ieși pufoși

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 30 nov 2020, 01:55
Mucenici moldovenești. Secretul bunicii pentru a ieși pufoși

Mucenici moldovenești. Mucenicii, un desert aromant, se prepară din aluat de cozonac. Aceștia se pregătesc doar pe data de 9 martie.

 

Reţeta de mucenici moldoveneşti:

Ingrediente:

1 kg de faină
450 ml de lapte
50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
3 ouă
125 g zahăr
75 g unt
Coajă de la o lămâie
1 esenţa de vanilie

Pentru ornat:

250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom

Pentru sirop:

200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor.

Mod de preparare:

În primă fază se pregătește maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, apoi se adaugă o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Totul se amestecă bine şi apoi se lasa deoparte pentru un sfert de oră.

După ce aluatul a crescut bine, peste maia se adauga faină, ouăle şi zahărul. În timp ce frământam aluatul se adaugă lapte, câte puţin, până obţinem un aluat omogen.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Papanasi prajiti: secretul ca sa iti iasa moi si pufosi

Citeste si: Chec de post. Rețetă rapidă pentru un chec pufos

Citeste si: Cheesecake fără coacere. Rețeta delicioasă pentru începători: gata în 6 minute, din 6 ingrediente

Untul se adaugă și el la temperatura camerei (în loc de unt se poate folosi și ulei 50 ml) în timp ce aluatul se frământă în continuare.

În momentul în care e gata, aluatul se lasă să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.

În timp ce aluatul crește se prepară siropul: punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul şi adăugăm coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom.

În momentul în care aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile, care se întind în batonase din care vei forma 8-uri.

Mucenicii se pun în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Aceștia se ung cu ou şi se bagă la cuptor la foc mediu. Atunci când au culoarea aurie, mucenicii sunt gata.

În momentul în care s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform. Se lasa timp de 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.