Mucenici muntenești. Rețeta simplă din bătrâni

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 30 nov 2020, 02:50
Mucenici muntenești. Rețeta simplă din bătrâni

Mucenici muntenești, aceștia reprezintă desertul în formă de 8, servit fierbinte, în zeamă aromată și plină de nucă și scorțișoară.

 

Ingrediente mucenici muntenești:

- 2l apă
- o pungă de 400g mucenici
- 350g nucă.

Esențe: rom, lămâie, vanilie, scorțișoară etc.

Mucenici muntenești. Rețeta simplă din bătrâni

Mod de preparare mucenici muntenești:

În cazul în care nu ai aparatul special în formă de 8 care îți ușurează munca, asta în cazul în care vă doriți să-i faceți de la zero.

Ei bine, există o cale de mijloc. Puteți cumpăra mucenici ambalați, gata făcuți, din comerț, numai bun de pus direct la fiert.

Așadar, cu doar 3 ingrediente și condimente, puteți face o oală mare și delicioasă de mucenici muntenești, cu zeamă aromată și nucă multă.

Se pune apa la fiert, cu puțină sare în ea. în momentul în care dă în clocot, se adaugă mucenicii din pungă.

În momentul în care se înmoaie ușor, adaugă în zeamp aromele dorite, toate astea se amestecă ușor și se mai lasă un pic la fiert, aproximativ 10 minute. Acești mucenici nu trebuie lăsați foarte mult timp la fiert, deoarece ei se vor găti în continuare în zeama fierbinte și aromată.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Citeste si: Mucenici moldovenești- rețeta populară

Citeste si: Mucenici moldovenești. Secretul bunicii pentru a ieși pufoși

Citeste si: Mucenici muntenesti: secretul ca sa iti iasa moi si elastici

În acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.

De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.

În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.