Mucenici muntenești - reteța specială pe care să o prepari azi. De ce se pot manca doar pe 9 martie?

Author: Cristina Mocanu

Tradiția mucenicilor care se mănâncă pe data de 9 martie, în ziua care este marcată începutul anului agricol.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucenici

Tradiția mucenicilor care se mănâncă pe data de 9 martie, în ziua care este marcată începutul anului agricol.

Pe data de 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 Sfinți de Mucenici, iar în această zi, în calendarul popular, este marcat începutul anului agricol şi încheie capricioasele zile ale babelor. De asemenea, tot în această zi, se gospodinele pregătesc cele mai bune rețete de mucenici.

Tradiția celor 40 de Mucenici

Sfinții 40 de Mucenici au fost, de fapt, soldați romani uciși în Sevastia. Ei au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie.

Citește și: 9 martie: Ziua celor 40 de Mucenici și Ziua Bărbatului la români. Mesaje și urări pentru această zi de sărbătoare

Cei patruzeci de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domițian, Gaiu,

Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Conform reprezentanților Patriarhiei, cifra 8 este simbol al infinitului și al echilibrului cosmic. Semnul pare să-și aibă originea în neolitic, în ritualurile de marcare a anului nou celebrat la echinocțiul de primăvară, cifra 8 fiind o reprezentare plastică a zeului indo-european antropomorf. Forma de 8 a mucenicilor mai poate fi interpretată ca și cununa pe care dumnezeu a așezat-o pe capul fiecărui mucenic în noaptea în care au stat în lacul înghețat.

De ce gospodinele pregătesc pe data de 9 martie mucenicii?

Potrivit tradiției, la români, gospodinele pregătesc, în fiecare an, pe data de 9 martie tradiționala rețetă de mucenici. Mucenicii se fac din aluat 40 de mucenici, în forma cifrei opt, câte zile au pătimit Sfinții.

Aluatul este fiert în apă cu mirodenii şi nucă. În Muntenia, sunt numiți „bradoşi”.

De asemenea, mai sunt și mucenicii moldovenești, cu miez de nucă şi miere.

Ziua de 9 martie se suprapune peste începutul de An Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele friguroase ale Dochiei şi zilele călduroase ale Moșilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Femeile din zona Moldovei pregătesc colaci, copți sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unși cu miere şi cu nucă.

În Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii, de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, nu sunt copți, ci fierți în apă cu zahăr, scorțișoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Citește și: Sărbătoare 9 martie 2023: Ce trebuie să faci în această zi sfântă? Este cruce neagră în calendarul ortodox

Rețeta tradițională a mucenicilor muntenești

Sfinții 40 de Mucenici au fost, de fapt, soldați romani uciși în Sevastia.
[Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucenici]

Ingrediente:

- 400 g mucenici

- 250 g zahăr

- 200 g nucă

- 2 lingurițe de esență de vanilie

- 2 lingurițe de esență de rom

- scorțișoară măcinată

- un praf de sare

Mod de preparare:

Puneți pe foc o oală cu 4 litri de apă. Puneți un praf de sare și zahărul, iar când începe să fiarbă, micșorați focul și puneți mucenicii. Adăugați esența de rom, esența de vanilie și nuca pisată. Opțional puteți pune și puțină scorțișoară în apa care fierbe. Lăsați totul la fiert pentru 15 minute. Mucenicii se servesc reci sau calzi, după preferință. De asemenea, tot în funcție de preferințe puteți să mai adăugați în farfurie scorțișoară și mai multă nucă.

Sursă: libertatea.ro