Mucenicii 2023: De ce au mucenicii forma de 8, dacă sărbătoarea pică pe 9 martie?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 dec 2023, 04:15

Pe data de 9 martie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucenici

Pe data de 9 martie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici.

În fiecare an, pe data de 9 martie, ortodocșii îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici. În amintirea acestora, gospodinele pregătesc 40 de mucenici în formă de 8, dar ce reprezintă de fapt această tradiție.

Cine au fost cei 40 de Mucenici?

În tradiția ortodoxă, Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserică, în fiecare an, pe data de 9 martie. Acești mucenici au trăit în vremea împaratului Licinius (308-324), fiind cunoscu ca prigonitor al creștinilor.

Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.

Citește și: Rețetă de mucenici moldovenești: Secretul unui gust unic

Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre.

Prin semne divine au fost însă întăriți în dreapta credință.

Văzând acest lucru, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastei. Unul dintre aceștia văzând în zare o baie caldă, a ieșit din lacul înghețat și s-a aruncat în apa caldă, lucru care i-a cauzat și a murit pe loc. Cei rămași au început să se roage, iar apa lacului a început să se încălzească pe loc și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Unul

dintre soldații aflați de pază, văzând această minune s-a aruncat între ei spunând că și el este creștin.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Văzând acest lucru comandații au cerut să le fie zdrobite picioarele cu ciocanele, iar în urma acestui supliciu, toți cei 40 au trecut la cele Sfinte.

De ce mucenicii au formă de 8?

Fie că-i alegeți pe cei moldovenești, îmbrăcați în nucă și miere, fie vă plac cei muntenești, mustind într-o fiertură aromată, nu se poate să nu adorați mucenicii. Acestă zi este sărbătorită încă din strămoși și era considerat pragul de trecere de la iarnă la primăvară, iar în ziua de Mucenici se suprapun două sărbători: ultima zi a Babei Dochia (care, conform legendei moare și se transformă în stană de piatră, semnificând astfel sfârșitul iernii) și prima zi a Mucenicilor (se rememorează uciderea celor 40 de mucenici care trăiau în cetatea Sevastiei pe vremea împăratului roman Licinius şi care

au fost martirizați pentru că au refuzat să renunțe la creștinism).

Citește și: Cea mai savuroasă rețetă tradițională de mucenici muntenești cu zeamă. Ce trebuie să faci ca să nu se lipească de oală sau între ei?

În funcție de zona țării, mucenicii au forme de figurine antropomorfe (cu ochi, nas, mâini, picioare), colăcei în forma cifrei 8 (imitând, de asemenea, chipul uman), dar pot lua și forme de albină, pasăre sau brăduți.

Însă, de departe, cea mai întâlnită formă în ziua de azi este cea a cifrei 8. De asemenea, mucenicii au diverse denumiri, în funcție de zona țării: măcinici, sfinți, sfințișori, brăduleți, bradoși, moși de paresimi etc.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, cifra 8 este simbol al infinitului și al echilibrului cosmic. Semnul pare să-și aibă originea în neolitic, în ritualurile de marcare a anului nou celebrat la echinocțiul de primăvară, cifra 8 fiind o reprezentare plastică a zeului indo-european antropomorf. Forma de 8 a mucenicilor mai poate fi interpretată ca și cununa pe care dumnezeu a așezat-o pe capul fiecărui mucenic în noaptea în care au stat în lacul înghețat.

Sursă: click.ro