Mucenicii 2023: Rețetă de mucenici moldovenești și muntenești

Author: Cristina Mocanu

Pe 9 martie ortodocșii îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici din Sebastia.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucenici

Pentru că pe data de 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 de Sfinți Mucenici, gospodinele aleg să pregătească Mucenicii sau Măcinicii.

Pe 9 martie ortodocșii îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici din Sebastia. În cinstea acestora, românii pregătesc un desert tradițional denumit, în funcție de zonă, Mucenici sau Măcini.

Cine au fost cei 40 de Mucenici?

În tradiția ortodoxă, Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserică, în fiecare an, pe data de 9 martie. Acești mucenici au trăit în vremea împaratului Licinius (308-324), fiind cunoscu ca prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.

Citește și: Mucenicii 2023: De ce au mucenicii forma de 8, dacă sărbătoarea pică pe 9 martie?

Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor.

Deoarece au refuzat, au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. Prin semne divine au fost însă întăriți în dreapta credință.

Văzând acest lucru, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastei. Unul dintre aceștia văzând în zare o baie caldă, a ieșit din lacul înghețat și s-a aruncat în apa caldă, lucru care i-a cauzat și a murit pe loc. Cei rămași au început să se roage, iar apa lacului a început să se încălzească pe loc și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Unul dintre soldații aflați de pază, văzând această minune s-a aruncat între ei spunând că și el este creștin.

Văzând acest lucru comandații au cerut să le fie zdrobite picioarele cu ciocanele, iar în urma acestui supliciu, toți cei 40 au trecut la cele Sfinte.

În cinstea acestora, românii ortodocși, în fiecare an pe data de 9 martie, fac un desert denumit Mucenici.

Ce reprezintă aluatul împletit în formă de 8?

Tradiția românească a aluatului împletit, fiert sau copt, simbolizează sacrificiul mucenicilor îmbrățișați în apa rece, amestecată cu gheață şi zăpada lacului de la poalele muntelui Ararat.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, cifra 8 este simbol al infinitului și al echilibrului cosmic. Semnul pare să-și aibă originea în neolitic, în ritualurile de marcare a anului nou celebrat la echinocțiul de primăvară, cifra 8 fiind o reprezentare plastică a zeului indo-european antropomorf. Forma de 8 a mucenicilor mai poate fi interpretată ca și cununa pe care dumnezeu a așezat-o pe capul fiecărui mucenic în noaptea în care au stat în lacul înghețat.

Citește și: Rețetă de mucenici moldovenești: Secretul unui gust unic

Rețetă de mucenici moldovenești

Pentru că pe data de 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 de Sfinți Mucenici, gospodinele aleg să pregătească Mucenicii sau Măcinicii.
[Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucenici]

Ingrediente:

 

- 1 kg făină;

- 450 ml lapte;

- 50 g drojdie proaspătă sau două pliculețe drojdie uscată;

- 125 g zahăr;

- 3 ouă;

- 75 g unt;

- O esență de vanilie;

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- Coaja de la o lămâie.

 

Ingrediente sirop:

 

- 200 g miere;

- 200 g nucă măcinată;

 

Ingrediente pentru ornat:

 

- 250 ml apă;

- 150 g zahăr;

- Coaja de la o portocală sau o lămâie;

- O linguriță esență de rom.

 

Mod de preparare:

Pentru început se face maiaua. Se înmoaie drojdia în puțin lapte, apoi se adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă totul și se lasă deoparte pentru 15 minute. După ce a crescut, peste maia se adaugă restul de făină, zahărul, ouăle și laptele treptat, timp în care se frământă aluatul până se obține o consistență omogenă. Se adaugă și untul peste și se continuă frământarea. Când este totul gata, aluatul se lasă la dospit pentru o oră sau până când își dublează volumul. Între timp se pregătește siropul. Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și se lasă să fiarbă pentru câteva minute. Când este gata, se ia de pe foc și se adaugă coaja de portocală și esența de rom. Când aluatul a crescut, se întinde pe blatul de lucru și se formează bile mai mici, care se întind sub formă de batoane din care se formează cifra 8. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se adaugă mucenicii și se lasă deoparte pentru 20 de minute. Se ung cu ou și se pun la cuptor la 170 – 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20 – 30 de minute sau până când capătă o culoare aurie. Când sunt gata, mucenicii se scot din cuptor și se lasă să se răcească. Se adaugă siropul peste, în mod uniform, se lasă timp de 10 minute ca să absoarbă siropul, după care se ung cu miere și deasupra se presară nucă măcinată.

Rețeta tradițională a Mucenicilor  Muntenești

Ingrediente:

 

- 400 g mucenici

- 250 g zahăr

- 200 g nucă

- 2 lingurițe de esență de vanilie

- 2 lingurițe de esență de rom

- scorțișoară măcinată

- un praf de sare

 

Mod de preparare:

Puneți pe foc o oală cu 4 litri de apă. Puneți un praf de sare și zahărul, iar când începe să fiarbă, micșorați focul și puneți mucenicii. Adăugați esența de rom, esența de vanilie și nuca pisată. Opțional puteți pune și puțină scorțișoară în apa care fierbe. Lăsați totul la fiert pentru 15 minute. Mucenicii se servesc reci sau calzi, după preferință. De asemenea, tot în funcție de preferințe puteți să mai adăugați în farfurie scorțișoară și mai multă nucă.

Sursă: divainbucatarie.ro