După trendul cu ciocolata Dubai care a luat cu asalt întreaga lume, magazinele din România au reinterpretat rețeta de mucenici moldovenești, devenind astfel mucenici Dubai. Aceștia sunt umpluți cu fistic, iar desertul reinterpretat îi face pe români să scoată din buzunar sume exorbitante.
Mucenicii Dubai au luat cu asalt magazinele din România
Mucenicii Dubai reprezintă varianta reinterpretată a mucenicilor moldovenești, copți, decorați cu nucă, dar umpluți cu o cremă de fistic.
Mucenicii Dubai au devenit în scurt timp cei mai căutați din România, cumpărătorii fiind intrigați de aromele orientale promise de acest desert tradițional reinventat. Acest nou desert pentru Sfinții 40 de Mucenici poate fi găsit în mai multe locații din București, însă prețurile sunt piperate.
Persoanele care doresc un decor special sau glazură trebuie să se pregătească pentru suma exorbitantă pe care trebuie să o plătească. Mucenicii Dubai de 210 grame costă 35,70 de lei, însă aceste prețuri pot crește substanțial, ajungând chiar la suma de 200 de lei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Rețeta tradițională de mucenici moldovenești
În timp ce curioșii caută mucenicii Dubai, alți români își doresc ca pe 9 martie 2025, de Sfinții 40 de Mucenici, să guste rețeta tradițională de mucenici moldovenești.
Pentru a prepara mucenici moldovenești avem nevoie de:- Un kilogram de făină albă
- 500 de mililitri de lapte
- 50 de grame de drojdie proaspătă
- Patru gălbenușuri
- Două ouă
- 150 de grame de zahăr tos
- Două plicuri de zahăr vanilat
- 180 de grame de unt
- O linguriță de sare fină
Pentru a începe pregătirea mucenicilor moldovenești vom fi nevoiți să încălzim jumătate din cantitatea de lapte, astfel încât
Acest amestec, denumit și maia, se pune într-un bol mare, după care adăugăm sarea, zahărul, zahărul vanilat, ouăle și gălbenușurile, apoi se amestecă până la omogenizarea ingredientelor. După omogenizare se va adăuga restul de lapte și făină, începând astfel să frământăm aluatul.
Vom adăuga o jumătate din cantitatea de unt moale, după care se continuă frământarea și ulterior se adaugă și restul de unt.Citește și: Rețetă de mucenici muntenești cu nucă
Atunci când aluatul nu se mai lipește de mâini putem să îl punem într-un castron uns cu ulei. Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit timp de două ore, dorind ca astfel să își dublează mărimea. După cele două ore vom fi nevoiți să scoatem aluatul din bol, să îl frământăm câteva minute și să îl împărțim în 16 bucăți egale.
Fiecare bucată de aluat va fi rulat subțire, urmând să împletim aluatul în forma cifrei 8. Mucenicii vor fi puși în tavă și lăsat la dospit pentru 30 de minute. Punem tava cu mucenici în cuptorul preîncălzit, urmând să fie copți la 180 °C, aproximativ 25-30 de minute. După ce se coc, mucenicii vor fi puși la răcit, după care vor fi unși cu miere și presărați cu nucă măcinată, potrivit adevarul.ro.