Aceasta mica tara insulara, din Marea Mediterana, este printre statele europene preferate de cetatenii straini care au bani si vor o viata de calitate, intr-o zona cu o vreme fantastica tot timpul anului, cu un climat de afaceri avantajos si foarte profitabila din punct de vedere al impozitelor.
Tot mai multi oameni cu bani, din zone ca Orientul Mijlociu, spatiul ex-sovietic, China, se gandesc sa faca, poate, cea mai buna investitie din viata lor si sa obtina un al doilea pasaport, a doua cetatenie, intr-o tara stabila politic si financiar. Ciprul este printre statele Uniunii Europene care aplica asa-numitul mecanism "cetatenie prin investitii", care vine tocmai in intampinarea dorintelor strainilor cu o avere considerabila si cu dorinta de a trai mai bine, atat ei, cat si familiile lor, pentru ca cetatenia prin investitii permite si aducerea rudelor apropiate.
O parte din avantajele de a fi cetatean in Cipru
- pentru ca Ciprul e tara membra a Uniunii Europene, pasaportul cipriot confera toate drepturile de care se bucura cetatenii comunitari, fara niciun fel de restrictii. In esenta, e vorba la dreptul de sedere, de lucru si studiu, de a face afaceri in orice stat UE. Multi dintre strainii care se gandesc sa obtina a doua cetatenie, facand o investitie in Cipru, sunt atrasi tocmai de aceste avantaje, pe care, in tara lor, nu le au ori sunt foarte limitate. Detinatorul unui pasaport cipriot are drept de libera circulatie, fara viza, in 157 de tari, precizeaza Citizenships.com.
- un sistem fiscal atractiv: legislatia fiscala a Ciprului ofera foarte multe inlesniri de afaceri, scutiri de taxe pe dividende si este tara din Uniunea Europeana cu cel mai scazut impozit pe venit. In plus, in Cipru nu se aplica taxe pe mostenire, iar acest lucru e deosebit de important pentru investitorii care obtin cetatenia si pentru membrii familiilor lor.
Conditiile pentru obtinerea cetateniei prin investitii
Solicitantii de cetatenie in urma unei investitii trebuie sa plaseze in Cipru, in total, minimum doua milioane de euro, la care se adauga donatii de 150.000 de euro pentru o serie de programe guvernamentale: o donatie de 75.000 de euro la Fondul Cercetare si Inovare sau alta institutie autorizata si o donatie de 75.000 de euro la Corporatia Dezvoltatorilor din Cipru. Investitiile pot fi in imobiliare, iar dupa ce trec 5 ani de la respectiva investitie, proprietatile pot fi vandute, dar cetatenia e pastrata, cu conditia detinerii unei locuinte de cel putin 500.000 de euro. Astfel, totalul se ridica la 2.650.000 euro, incluzand locuinta care nu poate fi vanduta. E un demers costisitor, nu la indemana oricui, dar avantajele sunt pe masura.
Solicitantii trebuie sa poata face dovada ca au strans averea prin mijloace legitime si ca un cazier juridic fara pata. In urma unor scandaluri care au scos la iveala ca multi rusi, care au facut in mod dubios averi colosale si-au parcat banii in Cipru, autoritatile de la Nicosia au inasprit conditiile de acordare a cetateniei prin investitii. Printre masurile noi este si respingerea cererii facute de un strain din afara Uniunii Europene, care a fost deja refuzat de o alta tara din spatiul comunitar.