Mulțimi uriașe protestează împotriva împușcăturilor din Serbia

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 feb 2024, 00:00

Aleksandar Vucic demisionează din funcția de șef al partidului de guvernământ și anunță că intenționează să formeze o nouă mișcare!

Sursa: PixaBay

Aleksandar Vucic demisionează din funcția de șef al partidului de guvernământ și anunță că intenționează să formeze o nouă mișcare!

Aleksandar Vucic demisionează din funcția de șef al partidului de guvernământ și anunță că intenționează să formeze o nouă mișcare, în timp ce zeci de mii de oameni ies în stradă pentru a protesta împotriva împușcăturilor în masă.
Zeci de mii de protestatari s-au adunat în capitala Serbiei pentru a patra săptămână, cerând demisia președintelui Aleksandar Vucic, în urma a două împușcături în masă în Belgrad și în apropiere, la începutul acestei luni. Mitingul de sâmbătă a avut loc în momentul în care Vucic a demisionat din funcția de lider al Partidului Progresist Sârb (SNS), în contextul în care intenționează să formeze o mișcare politică mai largă care, spera el, "va uni un număr mai mare de persoane care doresc să lupte pentru victoria Serbiei patriotice".
Guvernul lui Vucic se află sub presiune din cauza împușcăturilor consecutive care s-au soldat cu 18 morți și mai mulți răniți.

Aleksandar Vucic demisionează din funcția de șef al partidului de guvernământ și anunță că intenționează să formeze o nouă mișcare!
[Sursa: PixaBay]

Atacurile ucigase

În primul atac, la 3 mai, un adolescent a ucis nouă elevi și un agent de securitate în Belgrad. A fost prima împușcătură în masă într-o școală din Serbia. O zi mai târziu, un bărbat de 21 de ani a ucis opt persoane în afara orașului. Protestatarii antiguvernamentali, mulți dintre ei purtând sâmbătă flori și fotografii ale copiilor uciși, erau furioși pe guvernarea SNS din cauza a ceea ce ei spun că este o cultură a violenței alimentată de guvern și de mijloacele de informare în masă pe care le controlează.
Desfășurate sub sloganul "Serbia împotriva violenței" și organizate de partidele de opoziție, protestele au culminat cu unele dintre cele mai mari mitinguri din țară de la demonstrațiile de amploare care au declanșat căderea fostului președinte Slobodan Milosevic în

urmă cu mai bine de două decenii. Sâmbătă, mulțimea a înfruntat ploaia torențială și vântul puternic din Belgrad, umplând străzile din jurul unui complex care adăpostește televiziunea de stat RTS.

"Sunt aici pentru că m-am săturat de minciuni și de corupție", a declarat Dusan Valent, un protestatar. "Nimic nu se va schimba aici până când oamenii nu vor realiza că este posibil și că avem de ales", a declarat bărbatul de 40 de ani pentru agenția de presă AFP.
Protestatarii doresc ca guvernul să retragă licențele de emisie ale canalelor de televiziune care promovează conținuturi violente și să interzică ziarele pro-guvernamentale care alimentează tensiunile prin faptul că îi vizează pe disidenții politici. De asemenea, ei au cerut demisia ministrului de interne Bratislav Gasic și a directorului agenției de securitate din Serbia, Aleksandar Vulin.
"Dacă nu îndeplinesc [cererile], nu plecăm de aici", a declarat Milica Tomic, o rezidentă din Belgrad. "Vom fi aici dacă va fi nevoie, în fiecare zi, în fiecare săptămână, oricând".
Protestatarii au acuzat guvernul că încurajează o "cultură a violenței".
"De asemenea, ei spun că guvernul nu face suficient pentru a combate corupția și că se îndreaptă într-o direcție autoritară", a adăugat el.

Aleksandar Vucic demisionează din funcția de șef al partidului de guvernământ și anunță că intenționează să formeze o nouă mișcare!
[Sursa: PixaBay]

Joc politic

Între timp, Vucic a acuzat opoziția că abuzează de tragediile cu împușcături în scopuri politice. La începutul zilei de sâmbătă, el a demisionat de la conducerea SNS și l-a numit pe aliatul său apropiat, Milos Vucevic, în prezent ministru al apărării, ca succesor al său. Președintele, care a câștigat un nou mandat anul trecut cu o majoritate zdrobitoare, a declarat că noua sa mișcare națională va fi formată în iunie pentru a include alte partide, experți și persoane proeminente și va promova unitatea.

"Este nevoie de o abordare ușor diferită pentru a uni un număr mai mare de persoane care doresc să lupte pentru victoria Serbiei patriotice... o Serbie de succes care se va concentra pe cetățenii săi, pentru o țară care nu va căuta motive de divizare, ci de unificare și de unitate", a declarat el la un congres al SNS. Vucic a adăugat că va rămâne șef de stat și va continua să fie membru de partid.

"Nu voi părăsi niciodată acest partid. Sunt mândru că am condus cel mai bun partid în toți acești ani", le-a spus el delegaților care îl aclamau.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Analiștii spun că mișcarea este o încercare de regrupare pe fondul presiunii publice crescânde. Vineri, președintele a organizat, de asemenea, un miting al propriilor săi susținători, într-o demonstrație de forță împotriva protestelor conduse de opoziție. Zeci de mii de oameni au fost aduși cu autobuzele din Serbia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia și Macedonia de Nord pentru demonstrație. "Cei care s-au adunat în ultimele două săptămâni sunt, în cea mai mare parte, oameni buni, decenți și normali, care doresc ceea ce este bine pentru Serbia", a declarat Vucic în timpul adunării de vineri. În vârstă de 53 de ani, Vucic a devenit președinte al SNS în 2012, înlocuindu-l pe Tomislav Nikolic, care a deținut această funcție din 2008, când partidul a fost format ca ramură a Partidului Radical Sârb ultranaționalist. El a ocupat mai întâi funcția de vicepremier și prim-ministru, iar apoi a fost ales președinte în 2017 și 2022. Al doilea și ultimul său mandat expiră în 2027. Împreună cu aliații săi, SNS deține o majoritate de 164 de locuri în parlamentul de 250 de membri. Un naționalist înflăcărat în timpul războaielor din anii 1990, Vucic a îmbrățișat ulterior politici proeuropene, proclamând aderarea Serbiei la Uniunea Europeană ca obiectiv strategic. De asemenea, el menține legături strânse cu Rusia și China.

Citește și: Germania a alunecat în recesiune și ar trebui să fim îngrijorati!

Citește și: Criza datoriilor- Cum situatia din SUA poate afecta economia tuturor?

Citește și: Venitul minim de incluziune 2023: Ce decizie a luat Guvernul?