Munca de acasa, un factor major al cresterilor pe piata imobiliara

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 iun 2023, 04:55

Munca de acasa, un factor major al cresterilor pe piata imobiliara si a chiriilor

Sursa: PixaBay

Iti displace piata imobiliara din prezent? Din pacate, se pare ca se plateste confortul.

Munca de acasa, un factor major al cresterilor pe piata imobiliara si a chiriilor. Iti displace piata imobiliara din prezent? Din pacate, se pare ca se plateste confortul. Piata imobiliara este diferita peste tot in lume, dar nu putem nega faptul ca multe din trend-urile de la noi vin cu efect intarziat din Vest.

Managerii care încearcă să-i convingă pe angajații reticenți să se întoarcă la birou au o nouă carte de jucat: întoarcerea la birou ar putea face locuințele mai accesibile.

Potrivit unei cercetări publicate luni de Federal Reserve Bank of San Francisco, trecerea masivă la munca la distanță a stimulat peste 50% din creșterile de prețuri ale locuințelor și chiriilor în timpul pandemiei.

Transformarea extremă a biroului de acasă

Munca la distanță a dus la creșterea costurilor casei din două motive evidente. Primul: lucrul de acasă este cel mai bine atunci când există un spațiu adecvat pentru a se instala și a lucra cum trebuie- adică nu chiar în fața televizorului sau lângă frigider.

Spațiile de locuit cu birouri acasă sau spații convertibile au fost brusc apreciate la un preț mai mare.

A doua cauză, și mai importantă, sunt efectele din aval ale marii migrații stimulate de munca la distanță. Pe măsură ce oamenii cu munca remote au realizat că pot locui aproape oriunde, orașele mai mici, care înainte erau accesibile, au devenit destinații foarte dorite, ceea ce a dus la creșterea prețurilor locuințelor si a chiriilor.

Brasovul a avut una din cele mai mari cresteri de la inceputul pandemiei tocmai din acest motiv.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce arata studiile? Efectul muncii de acasa asupra preturilor locuintelor

După ce au ajustat datele privind locuințele pentru a ține cont de diferențele de cost ale migrației între orașe, cercetătorii au constatat că pentru fiecare punct procentual de creștere a muncii la distanță, prețurile locuințelor au crescut cu aproximativ 0,9%- cifre identice fiind observate și în cazul prețurilor chiriilor. În total, munca la distanță a reprezentat 60% din creșterile de prețuri.

"Rezultatele noastre sugerează că majorarea prețurilor locuințelor în timpul pandemiei a reflectat mai degrabă o schimbare a fundamentelor decât o bulă speculativă", au scris cercetătorii.

"Acest lucru sugerează că elementele fundamentale ale cererii de locuințe s-au schimbat, astfel încât persistența muncii la distanță este posibil să afecteze traiectoria viitoare a prețurilor imobiliare și a inflației".

Unde ne situam?

Oficialii consideră că evoluția tendinței de a lucra de acasa va fi determinantă pentru piața imobiliară, la fel de mult ca și modificările ratelor ipotecare. Așadar, unde ne situăm? După ce a atins un vârf de aproximativ 60% din forța de muncă în primele etape ale pandemiei, analiștii spun că munca la distanță s-a stabilizat la aproximativ 33%

în prezent- o creștere de aproximativ 5% față de normele de dinaintea pandemiei. În timp ce prețurile naționale ale locuințelor au sărit cu 24% între noiembrie 2019 și noiembrie 2021, multe piețe fierbinți se confruntă cu o răceală post-pandemică. Datele arată că apartamentele cu un dormitor au scăzut cu aproape 3% din iulie până în august.

Citeste si: Schimbări importante în ceea ce privește traiul la bloc, până pe data 3 iunie

Citeste si: Cum schimbă scumpirea gazului și a curentului electric piața imobiliară! Ce case au început să caute românii