Am facut un experiment, in cateva localuri din Iasi, care anuntau ca fac anagajari. Am mers la interviuri, ca sa aflam ce conditii impun candidatului pentru postul de ospatar fara experienta. Programul este de la 8 dimineata pana la 12 seara cateodata se sta si mai mult. Iar a doua zi dis de dimineata esti nevoit sa o iei de la capat.
Asta ti se spune verde in fata.
Trebuie sa fii dispus sa lucrezi cat te tin picioarele. Angajatorii impun chelnerilor un program caruia doar superman ii poate face fata o perioada mai indelungata. Una dintre ospatarite recunoaste ca ajunge sa munceasca intr-o saptamana si 70 de ore. Asta, desi programul legal este aproape la jumtatate: de 40 de ore.
In barurile in care am intrat, se castiga putin: cel mult 700 de lei pe luna.
E drept ca se ia si bacsis, dar, depinde mult de cat il lasa inima si buzunarul, pe client. Inspectoratul de Munca sustine ca, legal, nu ai voie sa lucrezi mai mult de 12 ore pe zi. Credeti ca unora dintre angajatori le mai pasa de oboseala ospatarilor? Cand vine vorba de profit au buzunarele largi, dar cand se pune problema de cheltuieli, strang cureaua cat pot. Iar caii de bataie sunt tot ospatarii.
Cele mai frecvente reclamatii sunt pentru proasta remuneratie, munca la negru si prea multe ore suplimentare, evident, neplatite. Insa, potrivit inspectorilor de munca, prea putini sunt cei care isi reclama angajatorii. De la inceputul anului pana in prezent, inspectorii ITM au amendat peste 60 de angajatori pentru ca si-au suprasolicitat lucratorii. Valoarea amenzilor se ridica la peste 25.000 de lei.