„Muncesc pentru 50 de ron să-i cumpăr un caiet, acuarele”. Povestea sfâșietoare a Nicoletei, fetița din casa de chirpici care învață din greu pentru a ieși din sărăcie

Autor: Diana Ghita

Ea este Nicoleta

Sursa: Captură KANAL D

În timp ce în marile orașe începutul de an școlar este marcat de festivități fastuoase și de prezența autorităților, în multe sate din România realitatea este cu totul alta.

În zonele rurale din țara noastră, în loc de uniforme elegante și ghiozdane noi, sărăcia este cea care dictează ritmul vieții de zi cu zi. Mii de copii de la țară merg încă la școală desculți și se luptă cu lipsurile și greutățile vieții.

Nicoleta își dorește să devină doctor, într-o bună zi

Una dintre aceste povești, prezentată la „Asta-i România”, este cea a Nicoletei, o fetiță de clasa a III-a, care locuiește împreună cu mama ei într-o modestă casă de chirpici.

Tatăl său este plecat la muncă în Germania, unde se străduiește să susțină financiar familia, iar absența lui îi lasă un gol imens în suflet micuței.

Cu ochii albaștri și părul blond, firavă și plină de speranță, Nicoleta își dorește cu ardoare să devină doctor. Pentru ea, școala reprezintă singura cale de a ieși din cercul sărăciei în care s-a născut. Întrebată despre viața ei, fetița a răspuns cu o maturitate surprinzătoare pentru vârsta ei: „Totodată urâtă, totodată frumoasă”.

Tristețea o însoțește adesea, deoarece familia ei se luptă să se descurce fără resursele necesare.

Citește și: Povestea familiei cu șapte copii care s-a salvat de sărăcie prin muncă! Cum au reușit să devină din cerșetori, niște gospodari adevărați

„Nu avem bani și nu prea ne descurcăm”, a spus cu sinceritate Nicoleta. Aceasta este o realitate dură, dar comună pentru mulți copii din mediul rural.

În ciuda greutăților, fetița înțelege importanța educației: „Fără școală nu putem să fim nimic”.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Părinții Nicoletei se străduiesc din răsputeri să o susțină la școală

Mama Nicoletei, Claudia Prisăcaru, muncește din greu pentru a-și susține fiica. În ciuda orelor de muncă și a sacrificiilor, câștigurile sunt modeste:  „Muncesc câte trei-patru-cinci ore pe zi, pentru 50 de RON, să-i cumpăr pentru mâine un caiet, acuarele, ce are nevoie”.  Aceasta nu lucrează cu normă întreagă, întrucât, în paralel, trebuie să aibă grijă și de micuța Nicoleta.

Reporter „Asta-i România”: „Cum se descurcă fetița la școală?”.

Claudia Prisăcaru: „Avem o fetiță care învață foarte bine, suntem mândri de ea și de aceea am vrea să-i oferim mai multe, dar nu avem posibilitatea”.

Citește și: A început anul școlar 2024-2025: Ce reguli noi au fost introduse? Elevii nu vor mai avea voie să intre cu telefoanele mobile în școală

Povestea Nicoletei este doar una dintre miile de povești asemănătoare din satele României, unde copiii se luptă zilnic cu sărăcia, dar nu renunță la visele lor. În ciuda greutăților, aceste familii își păstrează speranța într-un viitor mai bun, iar educația rămâne pilonul central în această luptă pentru o viață mai bună.

Urmăriți totul în materialul video de mai jos: