MURĂTURILE PENTRU IARNĂ. Este forfotă mare în bucătăriile din toată țara, având în vedere că a venit toamna, iar gospodinele sunt preocupate în această perioadă să prepare tot felul de gemuri, conserve, zacuscă sau alte preparate pe care să le păstreze peste iarnă. Când se pun murăturile pentru iarna și care sunt secretele celor mai mari bucătari?
MURĂTURILE PENTRU IARNĂ. Când trebuie să pui murăturile?
MURĂTURILE PENTRU IARNĂ. Dacă nu trece nici măcar un an fără să pui murături, atunci cu siguranță știi că cea mai potrivită perioadă din an pentru a pune murăturile este finalul lunii septembrie- începutul lunii octombrie. Este momentul în care găsești peste tot legume proaspete, coapte și care îți vor permite să prepari cele mai gustoase conserve.
De ce se pun murăturile pentru iarnă la final de septembrie și nu mai devreme? Ei bine, specialiștii în gastronomie sunt de părere că dacă sunt puse la păstrare mai devreme, murăturile au șanse mari să
MURĂTURILE PENTRU IARNĂ. Legumele pentru murături trebuie alese cu grijă, astfel încât să nu fie lovite. Trebuie puse la murat legumele tari, asta pentru ca ele să nu își schimbe consistența ulterior.
Citeste si: Cum se pun pepenii la murat? Ingredientul care nu trebuie să-ți lipsească
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
MURĂTURILE PENTRU IARNĂ. Care este secretul murăturilor în saramură?
MURĂTURILE PENTRU IARNĂ. Dacă vrei să le prepari ca la carte și să te asiguri că vor rămâne crocante și aromate pentru o perioadă lungă de timp, atunci trebuie să ții cont de câteva trucuri în momentul în care pui murăturile pentru iarnă.
Cel mai mare secret al murăturilor în saramură este opărirea legumelor. Poate părea banal, însă acest pas este foarte important. Înainte de a pune legumele la murat este esențial să le opărești. În acest mod nu doar că vei distruge toate bacteriile existente pe suprafața lor, ci te vei asigura că vor rămâne tari și crocante, având în vedere că nu vor mai exista germeni care să le schimbe consistența în timp ce stau la murat.
Pentru a prepara cea mai bună saramură pe care să o folosești la murăturile de iarnă nu ai nevoie de o rețetă complicată, ci doar de câteva ingrediente simple. Într-un litru de apă se pune o lingură de sare grunjoasă și se mai adaugă, în funcție de preferințe, boabe de muștar, mărar, usturoi, frunze de țelină sau hrean. Se amestecă bine toate aceste ingrediente și se pun pe foc. Saramura se fierbe până dă în clocot și apoi se toarnă peste legumele opărite anterior. Borcanele se închid ermetic și se lasă până a doua zi. Ulterior, saramura se pune din nou la fiert și după ce dă în clocot se pune din nou în borcane, peste legume. De această dată, murăturile pentru iarnă sunt gata și trebuie puse la păstrare într-un loc ferit de razele soarelui, de preferat la o temperatură cuprinsă între 5 și 15 grade.
Citeste si: Cum obții cea mai bună saramură pentru castraveciorii murați