Musaca de post, varianta delicioasă a maicii Cristofora! Rețetă mănăstirească pentru Postul Crăciunului 2024

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 nov 2024, 12:06

Postul Crăciunului a început, iar creștinii caută diferite rețete de post pe care să le consume până la data de 25 decembrie 2024.

Postul Crăciunului 2024 a început la data de 15 noiembrie, iar creștinii caută rețete de post care să îi ajute să înlocuiască preparatele ce conțin ingrediente de origine animală. Musacaua este o mâncare apreciată de români, însă este gătită cu carne, aliment interzis în Postul Crăciunului, însă există o rețetă de post pentru acest preparat tradițional românesc. Iată rețeta de musaca de post pregătită la mănăstirea Văleni.

Musacaua de post pregătită la mănăstirea Văleni

Maica Cristofora de la mănăstirea Văleni a dezvăluit rețeta de musaca de post, astfel încât românii ce se abțin de la consumul de alimente de origine animală să poată mânca sățios pe perioada postului.

Rețeta prezentată este pentru șase porții, iar pentru realizarea ei avem nevoie de:

  • 1 kilogram de cartofi
  • sare
  • 50 de mililitri de ulei în care se călește 1/2 ceapă 
  • 3 căței de usturoi
  • 2 cepe
  • 600 de grame de ciuperci în conservă
  • 50 de mililitri de ulei
  • 250 de mililitri de sos de ardei
  • mărar
  • 3 fire de usturoi verde
  • pătrunjel

Citește și: Ciulama de hribi, rețeta delicioasă de la Mănăstirea Botoș: Care este secretul texturii cremoase și al gustului autentic din Bucovina

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Unde se aflau copiii Adrianei Bahmuțeanu, când au aflat tragica veste legată de tatăl lor? "Am făcut tot felul de presiuni, rugăminți, demersuri legale, pentru ca el să discute cu mine ca părinte!"

Mod de preparare

Pentru început trebuie să curățăm cartofii, să îi tăiem în bucățele mai mici și să îi punem la fiert într-o oală cu apă sau un tuci, alături de un praf de sare. Scurgem apa după ce s-au fiert cartofii, după care începem să îi strivim, ca atunci când facem piure. Acum este momentul să începem să pregătim sosul pentru musaca.

Tăiem mărunt cei trei căței de usturoi, după care îi punem la călit într-o tigaie.

În tigaia în care preparăm sosul punem la încins cei 50 de mililitri de ulei. Peste usturoi punem și puțină sare, după care adăugăm ceapa tocată. Este necesar să lăsăm și ceapa la călit, după care o putem adăuga ciupercile.

Amestecăm legumele din tigaie, după care le acoperim cu un capac și le lăsăm la gătit. După ce s-au gătit adăugăm și sosul de ardei și mărarul și mai lăsăm pe foc amestecul de legume.

Peste piureul de cartofi adăugăm uleiul în care s-a călit o ceapă, pentru o aromă specială, și se amestecă bine, astfel încât să se încorporeze cei 50 de mililitri de ulei. 

Pentru a asambla musacaua avem nevoie de o tavă, în care vom așeza stratul de piure de cartofi. Este momentul să punem toate legumele din tigaie peste piureul de cartofi, după care vom pune la cuptor musacaua.