Mutatul la casa cand nu ai sursa de apa – afla ce presupune investitia in foraje pentru alimentarea cu apa

Author: B.M.

Pentru multi dintre cei care locuiesc la casa in zone la iesirea din orase si nu numai, in zone rurale de asemenea, este deja cunoscut scenariul despre alimentarea cu apa.

Presupune demersuri pe cont propriu si investitia in foraje pentru ca alimentarea cu apa sa nu mai fie o problema, sa fie create conditiile optime si moderne de trai.

Nu este atat de usor pe cat pare. Zonele sunt destul de diferite si chiar daca aveti vecini ce au o fantana sapata la o adancime de 40 de metri adancime, asta nu inseamna neaparat ca in cazul propriu va fi la fel. Conteaza de asemenea ce tip de sol este in zona, calitatea apei. De detalii de acest gen se vor preocupa cei alesi sa realizeze forajul in sine, daca este vorba de o echipa precum Ecodrill. In acest caz vorbim despre o vasta experienta in domeniu, de oameni pregatiti sa realizeze nu doar forajul in sine, ci sa se ocupe de tot ceea ce tine de studierea conditiilor la fata locului, de alegerea metodei, de pregatire, forare propriu zisa  si la final recomandari facute pentru buna intretinere a lucrarii.

Alege doar profesionisti!

Mai ales in zonele rurale a devenit un lucru destul de comun cererea de forare pentru a sapa o fantana. Multi cred ca asta inseamna a sapa efectiv, a tuba si apa este numai buna de consum. In primul rand conteaza ce tip de utilaje sunt folosite, echipamentele, oamenii si pregatirea acestora. Domeniul este unul mai complex decat pare, dar firesc este ca investitia aceasta trebuie sa asigure alimentarea cu apa si aceasta sa fie de calitate, potabila.

In ceea ce priveste serviciile de foraje pentru puturi de apa realizate de Ecodrill exista un cumul de factori ce recomanda o astfel de alegere. O prima recomandare a celor de la Ecodrill este de a alege varianta unui put de mare adancime, pentru ca nu este vorba doar de a da de sursa de apa, ci si de riscul de contaminare. In cazul unui put de mare adancime impuritatile sunt organice, asadar se exclude problema contaminarii.

Tehnica de forare

Un alt indiciu ca ai de-a face cu profesionisti se refera la tehnicile folosite. Depinde de zona si de litologia solului care din variante sa fie folosita. Spre exemplu Ecodrill este specializat in tehnica de foraj hidraulic rotativ cu circulatie de fluid. In tara este o tehnica mai putin utilizata, intocmai pentru ca este complexa. Este recomandata pentru zone cu sol moale, mediu, argilos, cu pietris sau nisip.

O a doua metoda de forare este cu ciocan de fund. In acest caz vorbim de o tehnica pentru soluri dure si semi-dure. Este o tehnica ceva mai moderna.

Costuri

Este greu de determinat in mod exact cat costa toate operatiunea pana cand alimentarea cu apa este o misiune indeplinita. Sunt mai multi factori de care depind si costurile, de la litologia solului si pana la cum este zona, ce diametru are tubulatura si ce tehnica de foraj se foloseste. Sunt si informatii destul de multe ce se iau in calcul.

O colaborare eficienta presupune ca solicitantul sa aiba date despre cum sunt lucrarile de acest gen in zona. De la adancimea si pana la debitul unor foraje in zona, ar fi bine sa stii cateva date atunci cand soliciti o oferta de pret catre o echipa precum cei de la Ecodrill.

Fantana sau put de apa?

Te poti multumi si cu fantana, iar aceasta este prezenta adesea in gospodariile celor care stau la curte. Totusi exista o mare diferenta. Fantana este o groapa cilindrica, cu pereti pietruiti. In schimb un put de apa are o adancime de minim 40 de m, se alimenteaza din stratul acvifer. Acesta se tubeaza cu PVC sau otel si se pot exploata doar cu pompa submersibila.

Executia tipului de foraj depinde clar de cata apa este necesarul celor care exploateaza lucrarea. Asadar intre fantana si put de apa diferentele sunt de adancime si diametru, astfel capacitatea de alimentare difera. Totusi nu se poate spune ca forajul nu este o investitie care merita, asigurand alimentarea cu apa curenta. Pentru detalii, Ecodrill isi prezinta oferta si in cadrul paginii oficiale.

 

Taguri: